2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Motorosok ezrei vonultak Kézdiszentlélekre

Románia minden részéről több mint 4000 motoros érkezett tegnap a székelyföldi Kézdiszentlélekre, hogy ezzel is felhívják a román hatóságok figyelmét arra, még mindig nem zárták le megnyugtatóan az augusztusban történt lincselés ügyét. A múlt hónap elején a településen egy fiatal motoros vesztette életét, miután véletlenül elsodort egy az úton szabálytalanul átfutó gyereket. A kislánynak nem történt semmi baja, a rokonai és az utcában lakó többi cigány viszont a szemtanúk szerint agyonverte a motorost, a segítségére siető társát pedig életveszélyesen megkéselték.

A kézdiszentléleki megemlékezésen jelen volt az elhunyt motoros özvegye, valamint az a barátja is, akit a cigányok megvertek, majd megkéseltek, mert segíteni próbált balesetet szenvedett társán.Tamás arra emlékszik, hogy a baleset után folyamatosan özönlöttek ki az utcára a helyi cigányok, azt mondja, legalább 100-150-en voltak. Azt reméli, hogy ez a békés felvonulás is hatással tud lenni a román igazságszolgáltatásra, és végre megtalálják az összes elkövetőt.

– Ne csak egy személyt vegyenek elő és csukjanak le, mert egy személy nem tud lincselni, nem tud ezért az egész történetért felelni. Itt minimum egy 25-30 főt kellene előszedni és kideríteni, hogy ki volt az, aki Attiláékat bántalmazta, és ki volt az, aki minket ütlegelt, ki volt az, aki minket megszúrt, meg egyáltalán kik voltak azok az agresszorok, akik nem engedtek minket innen elmenni – nyilatkozta a Hír TV-nek Pál Tamás, az elhunyt motoros barátja.

A román hatóságok korábban arra szólították fel a kézdiszentlélekieket, hogy ne vegyenek részt a szombati felvonuláson, ellenkező esetben pénzbírsággal számolhatnak. A helybéliek úgy vélik, a hatóságok csak a cigányokat védelmezik, a törvényt velük szemben nem alkalmazzák.

Mátyus János: – A közlekedés nagyon nehéz, kint állnak az úton, hogyha rájuk dudálunk, még megfenyegetnek. Sajnos nem tudom, hogy a törvény mennyire fog alakulni, de ezt így nem lehet elbírni, tűrni, szenvedni miattuk, s ők azt csinálnak, amit akarnak.
Riporter: – Helyesnek tartja ezeket a motoros akciókat?
Mátyus János: – Helyes, mert a törvénynek még nem sikerült semmit intézkednie ahhoz, hogy az illetékes tetteseket felfedje és elítélje a megfelelőképpen.

A román rendőrség pénzhiánnyal magyarázza, hogy az esetről még mindig nem készült el az igazságügyi orvosszakértői jelentés. A motorosok azt ígérték, mindaddig tartanak felvonulásokat, amíg nem látják, hogy az igazságszolgáltatás teszi a dolgát.


– A mai esemény célja elsősorban a megemlékezés, a főhajtás Attila emléke előtt, de ugyanakkor egy segélykiáltás is, egy figyelemfelkeltő akció. Hiszen nem süthetjük le a szemünket a történtek előtt, nem tartom normálisnak, hogy 2014-ben ilyen dolgok megtörténhessenek. Volt még számos hasonló eset az országban, és senki nem tett semmit. Úgy gondolom, itt az ideje cselekednünk, hogy soha többet ne történhessen meg ilyen, nem fogadhatjuk el – fogalmazott a bukaresti motorosklub vezetője.

Az augusztus 10-én történt haláleset miatt négy cigány férfit vontak eljárás alá a román hatóságok, de csak egyikük van előzetes letartóztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!