2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Moszkva: hadihajót és hadianyagraktárt semmisített meg az odesszai kikötőre mért csapás

Egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel mért csapás - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

  • Moszkva: hadihajót és hadianyagraktárt semmisített meg az odesszai kikötőre mért csapás

A tábornok megjegyezte, hogy a szombaton végrehajtott támadás üzemképtelenné tette az ukrán haditengerészet hajójavító és korszerűsítő vállalatának kapacitásait.

"Kalibr rakéták az odesszai kikötőben megsemmisítettek egy katonai infrastrukturális létesítményt, precíziós csapással elküldtek egy ukrán hadihajót a kijevi rezsim kedvenc címére" - közölte a támadásról Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova nyilatkozatában az ukrán kommunikációnak arra a gyakran használt elemére utalt, hogy a háború elején egy ukrán katona keresetlen szavakkal küldte el melegebb éghajlatra a Kígyó-sziget helyőrségét megadásra felszólító Moszkva cirkálót. A helyőrség végül kapitulált, és az oroszok július végéig megszállva tartották a szigetet. A Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója pedig elsüllyedt, az ukrán verzió szerint rakétatalálat, az orosz szerint pedig a fedélzetén bekövetkezett lőszerrobbanás következtében.

A moszkvai elismerés egy nappal azt követően történt, hogy Hulusi Akar török védelmi miniszter szombaton orosz tisztségviselőkre hivatkozva azt mondta, Oroszország tagadta, hogy köze lett volna az odesszai kikötő elleni csapásokhoz. A támadásról szóló első jelentések szombat reggel jelentek meg, miután pénteken aláírták az ukrán gabona három ukrán kikötőn - Odesszán, Csornomorszkon és Juzsnyijon - át történő elszállításáról szóló megállapodást. Kijev és Washington bírálta az orosz támadást.

Konasenkov vasárnap azt is elmondta, hogy nagyhatótávolságú, precíziós tengeri és légi indítású fegyverek az ukrán légierő repülőeszközeit találták el a Kirovohrad régióban lévő Kanatove katonai repülőterén. Közölte, hogy a 10. ukrán rohamhadosztály 108. és 109. zászlóaljának Verhnekamenszke falu közelében lévő állásaira mért csapások következtében a személyi állomány több mint 70 százaléka megsemmisült.

Mikolajivban az orosz légierő nagypontosságú fegyverei csapást mértek a 28. gépesített dandár és a 123. területvédelmi dandár fegyver- és lőszerraktárjaira egy mozdonyjavító üzem területén. Ennek következtében több mint ötven katona életét vesztette, több mint háromezer darab tüzérségi lőszer és tíz páncélozott jármű pedig megsemmisült.

A harcászati légierő, valamit a tüzérségi és rakétacsapatok az elmúlt nap folyamán kilenc vezetési pontot, valamint hét lőszer- és üzemanyagraktárt támadtak. A donyecki régióban, Artemivszk közelében a szóvivő szerint légicsapások következtében az ukrán hadsereg két századnyi katonája esett el, és üzemképtelenné vált két amerikai gyártmányú M777-es tarack. Mikolajivnál megsemmisült egy Bukovel típusú elektronikus hadviselési rendszer.

Az orosz ütegelhárítás három Grad-, két Mszta-Sz-, nyolc Mszta-B-, 18 D-20-as és kilenc Gvozgyika-szakaszt semmisített meg a szakadár Donyecki Népköztársaságban. A légvédelem öt drónt, valamint tíz Uragan- és HIMARS-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1605 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4156 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakétasorozatvetőt, 3196 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4457 speciális katonai járművet veszítettek.

A helyi hatóságok szerint az ukrán erők amerikai HIMARS rakétasorozatvetővel lőtték ismét a kahovkai vízerőművet Herszon megyében. A létesítmény gátja felett átívelő híd ennek következtében megsérült. Az erőmű továbbra is működik. Donyeckben belövéseket kapott egy óvoda.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy orosz állandó katonai támaszpontnak kellene majd garantálnia a régió biztonságát "a külső agresszió és az ukrán nacionalisták terrorja ellen", miután a megszállt ukrajnai területen megtartják a népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozás ügyében.

Az orosz kormány vasárnapi közlés szerint felvette a Bahamákat, a Man-szigetet és Guernsey-t az Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára. A lépés lehetővé teszi az orosz magán- és jogi személyek számára, hogy a felsorolásban szereplő külföldi hitelezőkkel szembeni kötelezettségeket rubelben fizessék meg.

Guernsey és Man azért került fel a listára, mert támogatta az Oroszország elleni brit szankciókat, míg a Bahamák azért, mert megtiltottak minden tranzakciót az orosz jegybankkal, az orosz pénzügyminisztériummal és számos hitelintézettel. A listán jelenleg közel félszáz állam és terület szerepel, köztük az összes uniós ország.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!