2020. július 11.,
szombat, Nóra, Lili napja

Mexikóban felszámoltak egy embercsempész-hálózatot

Hír TV

2019. szeptember 29., vasárnap 07:05

Mexikóban felszámoltak egy embercsempész-hálózatot, amely Közép- és Dél-Amerikából, illetve Ázsiából vitt illegális bevándorlókat először Mexikóba, majd az Egyesült Államok déli határához - közölték a helyi hatóságok szombaton.

 

A bűnszervezet két feltételezett vezetőjét elfogták. A tájékoztatás szerint az embercsempészek hetente átlagosan 25 migránst jutattak be az országba a cancúni és a mexikóvárosi repülőtéren keresztül, majd busszal átszállították őket Baja California állam székvárosába, Mexicaliba az Egyesült Államok határán.

A legtöbb így csempészett migráns ecuadori és perui állampolgár, de voltak köztük indiaiak is. Az illegális bevándorlók 2500 dollárt (760 ezer forint) fizettek a bűnözőknek, hogy "ne legyenek kellemetlenségeik a mexikói határátlépés során, illetve az amerikai határ felé menet".

A mexikói kormányon nagy a nyomás, hogy csökkentse az Egyesült Államok felé irányuló migrációt a közép- és dél-amerikai államok felől. Donald Trump amerikai elnök május végén azzal fenyegetőzött, hogy az amerikai piacra irányuló teljes mexikói importra büntetővámot vet ki, ha Mexikó nem mérsékli jelentősen az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók arányát.

A két fél közötti júniusi megállapodás értelmében Mexikó 90 napot kapott arra, hogy csökkentse a migrációs áradatot. Mexikó ezt követően a biztonsági erők ezreit vezényelte a határokhoz, és elkezdett több menedékkérőt átvenni az Egyesült Államoktól ügyük feldolgozásáig. A 90 napos időszak szeptember elején járt le.

Amerikai adatok szerint a határőrök augusztusban mintegy 64 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel, ami a júliusban tapasztalthoz viszonyítva 22 százalékos, a májusi adathoz képest 56 százalékos mérséklődés. Júliusban még valamivel több mint 82 ezer, míg májusban több mint 144 ezer ember próbált illegálisan bejutni az Egyesült Államokba.

MTI