2021. augusztus 2.,
hétfő, Lehel napja

Mentális betegségeket is okoz a Covid-kór

2021. április 9., péntek 07:17

Mentális problémákat, így szorongást tapasztalnak minden harmadik COVID-kórból kigyógyult beteg esetében. Közben az Európai Gyógyszer-ügynökség korlátozás nélküli alkalmazást javasol az AstraZeneca vakcinájára, a tagállamok egy része azonban bizonyos életkor alatt már nem használja azt.

Minden harmadik COVID beteg idegi és mentális rendellenességektől szenved gyógyulása után. Erről írt a tekintélyes brit orvostudományi kiadvány, a The Lancet. A leggyakoribb tünetek közé a szorongás és más érzelmi rendellenességek számítanak. Maxime Taquet az Oxfordi Egyetem kutatója szerint a gyógyulástól számított három hónapban különösen megnő a rossz kedélyállapot és a letargia veszélyének lehetősége.

Nemcsak a felgyógyult betegek vannak rossz hangulatban, azok kedélyállapota sem kielégítő, akik az AstraZeneca vakcinája miatt aggódnak.

Nagy-Britanniában és az Európai Unió országaiban már több mint 25 millió embert oltottak be a brit-svéd vakcinával és mindössze alig néhány tucat esetben jelentették a vérrög kialakulásának veszélyét. 19-en viszont belehaltak ebbe. Ennek alapján a briteknél a 18 és 29 év közötti korosztály tagjainak más oltóanyagot javasolnak.

Az alkalmazott vakcinák biztonságosak és sokezer életet mentették meg. Az embereknek jelentkezniük kellene az oltásra, mi pedig arról gondoskodunk, hogy a megfelelő oltást kapják. Semmi okot nem látok arra, hogy eltérjünk a lazítás menetrendjétől, mivel az oltóanyag utánpótlásban biztosak vagyunk.

- közölte a brit kormányfő, akinek hazájában már 37 millió oltást adtak be, így az első helyen állnak az átoltottságban, európai összehasonlításban.

Az AstraZeneca vakcinája most az uniós országokban okoz nagyobb gondot, mivel a Brüsszel intézte közös vakcinabeszerzés miatt sokkal lassabban halad az oltási kampány, így az átoltottság uniós átlaga mindössze a brit érték harmada.

Az Unió Gyógyszerügynöksége elismerte, hogy van kapcsolat a brit-svéd gyártó és a világban tapasztalt vérrögképződéses esetek között. A szervezet ennek ellenére is ajánlja a vakcinát, mivel annak előnyei jelentősen felülmúlják a lehetséges kockázatokat.

"A legtöbb eset a 60 évesnél fiatalabb korosztályban fordult elő, de az oltást a különböző országokban eltérő módon alkalmazzák, így a bizottság nem állapíthatta meg, hogy ezen nagyon ritka mellékhatások tekintetében az életkor és a nem egyértelmű kockázati tényező lenne"

- közölte az ügynökség igazgatója, az életkori korlátozásokat sem tartva indokoltnak.

Ennek ellenére Németország és Hollandia után Belgiumban is korlátozásokat vezetnek be az Astrazeneca oltóanyag esetében. Ott az 55 év alattiakat nem oltják vele, Észtországban és Spanyolországban pedig a 60 év alattiakat.

 

HírTV