2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Menekültek törték át a határt

Több mint négyszáz illegális bevándorló törte át Melillánál azt a hét méter magas kerítést, amely Marokkót a Spanyolországhoz tartozó kis földterülettől választja el. Ez az elmúlt tíz év egyik legnagyobb szökése.

A Spanyolországhoz tartozó enklávét egy háromrétegű, hét méter magas kerítés választja el Marokkótól, az illegális bevándorlók ezt áttörve özönlöttek Melillába. A tömeges határátlépést az egyik biztonsági kamera rögzítette. Eredetileg ezren próbáltak bejutni a területre, és négyszázan jártak sikerrel.

Melillánál rendszeresek a hasonló kísérletek, a terület kormányzati képviselője már korábban is azt mondta: az illegális bevándorlást csak az EU-tagállamok összehangolt fellépése fékezheti meg. „Ahogy a kezdetekkor is mondtam, közös gondoskodó politika kell az európai uniós országok és a bevándorlók hazája között. Így szabályozott lenne a bevándorlás, és az Európába vágyó bevándorló az irataival érkezne meg a hivatalos határon keresztül, nem kockáztatná az életét, nem venné igénybe a maffia segítségét, és esélye lenne integrálódni bármely EU-tagállam társadalmába és munkaerőpiacába” – mondta Abdekmalik El Barkani, Melilla kormányzati képviselője.

A fekete-afrikai menekültek nagyobb részét kitoloncolják a hatóságok, a többieket Spanyolországba szállítják. A Melillába vágyó menekültek nagy része hónapokig, sőt akár évekig is a környező hegyekben él, fából eszkábált sátrakban. „Szegényen élünk itt, napok telnek el evés nélkül. Sokszor megsebesülünk, az egyenruhások vernek minket. Az összes fekete-afrikairól beszélek, mi mind áldozatok vagyunk. Folyamatosan üldöz minket a marokkói rendőrség. Mindig kihívásokba ütközünk, marokkói és spanyol földön is” – mondta egy bevándorló.

Melilla központjában kezdetben 480 menekült számára létesítettek szállást, de most már több mint 2000-en lakják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!