2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Megkezdődnek a koalíciós egyeztetések Romániában

A parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról kezdenek tárgyalásokat szombaton Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

  • Megkezdődnek a koalíciós egyeztetések Romániában

Ezt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jelentette be Facebook-oldalán, miután csütörtök reggel Klaus Iohannis román államfő jelenlétében folytatott informális megbeszélést Ludovic Orbannal, a PNL elnökével, Dan Barnával, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökével és Dragos Tudoracheval, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) ügyvezető elnökével.

Az USR és a PLUS már augusztusban összeolvadt, de még nem választották meg a fúzió nyomán létrejövő új párt egységes vezetőségét.

A három politikai erőnek - a PNL-nek, URS-PLUS-nak és az RMDSZ-nek - néhány százalékpontos többsége lesz a kétkamarás bukaresti parlament mindkét házában, a képviselőházban pedig a - mindenkori kormányt hagyományosan támogató - nemzeti kisebbségi frakció szavazataira is számítanak.

A jobboldali államfő már hétfőn bejelentette, hogy miután a választók több mint fele a jobbközép pártokra voksolt, jobbközép kormánykoalíció körvonalazódik, és a - választásokat egyébként megnyerő - Szociáldemokrata Párt (PSD) így "végre" kimarad a politikai döntéshozatalból.

A PNL - a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal folytatott egyeztetést követően - szerda este úgy döntött: Florin Citu pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást.

Az elnök még nem nevezte ki formálisan miniszterelnök-jelöltjét, ugyanis a központi választási bizottság még nem hirdette ki a választások hivatalos végeredményét.

A román alkotmány szerint az elnök a parlamenti pártokkal folytatandó egyeztetés után nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét, de csak akkor kellene a választások győztese által javasolt politikusnak adnia a kormányalakítási megbízást, ha az illető pártnak egyedül is többsége lenne a parlamentben.

Csütörtök délben bejelentették: Iohannis hétfőre várja az elnöki hivatalba kormányalakítási konzultációra a parlamenti képviselethez jutott politikai szervezetek képviselőit. Bár az elnök már egyértelművé tette, hogy jobbközép kormánykoalíciót akar, az alkotmány által megkövetelt formális egyeztetéseken parlamenti súlyuk sorrendjében fogadja a pártokat, elsőként a választásokat megnyerő PSD küldöttségét.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!