2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Meghalt két cseh hegymászó Norvégiában

Hír TV

2019. július 30., kedd 11:54

Európa legmagasabb függőleges sziklafala, az észak-norvégiai Trollveggen (Troll-fal) megmászása közben járt szerencsétlenül két cseh hegymászó.

Az eltűntként keresett férfiak vélhetően élettelen testét hétfő délután észlelték egy helikopterről a több mint 1000 méter magas sziklafal lábánál. Feltételezhetően a mélybe zuhantak a falról mászás közben. Kedden tesznek kísérletet a holttestek kiemelésére a nehezen megközelíthető helyről.

A viszonylag gyakorlottnak számító férfiak a múlt héten, csütörtökön indultak a Norvégia egyik fő természeti látványosságának, a hegymászók és bázisugrók kedvencének számító sziklafal meghódítására. A tervezett szombati időpontban azonban nem léptek kapcsolatba hozzátartozóikkal, így azok kerestetni kezdték őket a norvég hegyimentőkkel. Autójukat megtalálták a látogatóközpont parkolójában.

Az 1100 méteres függőleges sziklafal csúcsa a legmeredekebb ponton csaknem 50 méterrel kijjebb van, mint a hegy lába.

A veszélyes sziklafal térségében a bázisugrást 1986-ban betiltották, két évvel azután, hogy a modern bázisugrás atyja, az ugrásait filmező amerikai Carl Boenish halálra zúzta magát a sziklákon, egy nappal a bázisugrás új magassági rekordjának felállítása után.

MTI

x
Rendkívüli hír