2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Meghalt Arturo di Modica, a Wall Street bikáját készítő olasz szobrász

Meghalt 80 éves korában Arturo di Modica szobrász, a világhírű New York-i Wall Street-i támadó bika alkotója.

  • Meghalt Arturo di Modica, a Wall Street bikáját készítő olasz szobrász

A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este - adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött.

A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo városrészben nyitott műtermet.

A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében. A híradások szerint saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt (több mint 100 millió forint) a támadó állat 3,5 tonnás szobrára, amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.

"Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe" - idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját.

Hozzátette, hogy a bikát "viccnek, provokációnak" szánta, ehelyett azonban "átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága".

Az interjúban felidézte, mintegy negyven barátjával együtt hogyan állították fel villámgyorsan a szobrot.

"Öt percünk volt, ennél nem tarthatott tovább, mert túl nagy lett volna a kockázat. Éjszakai séták során felderítettem, hogy a rendőrök 7-8 percenkért bukkannak fel a Wall Streeten" - idézte fel Di Modica.

Amikor aznap éjjel a kiválasztott helyre érkeztek, nagy meglepetésükre valaki már odahelyezett egy karácsonyfát. Ennek ellenére felállították a bikát, majd pezsgőt bontottak.

Di Modica 19 évesen költözött Szicíliából Firenzébe, ahol a Szépművészeti Egyetemen tanult.

Halála előtt egy, két lovat ábrázoló szobor vázlatán dolgozott, melyet a szicíliai városnak szánt. A 40 méter magas mű egy folyó partján állt volna.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!