2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Meggyilkolt apja székébe ül

Először lesz női államfője Dél-Koreának, miután a jobboldali jelölt megnyerte az elnökválasztást. A konzervatív politikus a dél-koreai törvények értelmében egyetlen 5 éves ciklust tölthet az ország élén. Kampányában gazdasági fellendülést, a szociális problémák megoldását, valamint az észak-koreai fenyegetés enyhítését ígérte.

„Ez a győzelem az Önöké. Az emberek azon reményéből fakadt, hogy túljutunk a válságon, és helyreáll a gazdaság” - mondta győzelme után Pak Gon-Hje az ünneplőknek.  

Pak 30 év után tér vissza az elnöki rezidenciára, ahonnan apja, a korábbi elnök meggyilkolása után távozott. A 60 éves konzervatív politikusasszony kampányában a gazdasági kérdések hangsúlyosak voltak. Szöul évtizedekig évi 5,5 százalékos gazdasági növekedést mutatott, ahogy azonban egyre gazdagabb lett, ez a lendület úgy lassult, és idén már csak 2 százalékos mutatót regisztrált.


Pak ezenkívül a szociális kérdések mellett az észak-koreai fegyverkezési program megoldására építette. A délre menekült észak-koreai szülőktől származó Pak jelezte: szeretné lebeszélni északi szomszédját a nukleáris fegyverek fejlesztéséről, gazdasági segítségért cserébe.

A részvételi arány 15 év óta a legmagasabb, közel 76 százalék volt a választáson. Az elnök asszony 5 évig vezeti majd Dél-Koreát, az ország törvényei ugyanis csak egy mandátumot engedélyeznek az államfőnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!