2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Külföld

Még napokba telik a pusztító erdőtűz megfékezése

A portugál kormányfő szerint még napokba telik, hogy megállítsák az egy hete pusztító erdőtüzet. A hatóságok elővigyázatosságból folyamatosan menekítik az embereket az ország déli részén. Eddig vagy 2500 embert helyeztek biztonságba. Az amerikai hatóságok gyújtogatót vettek őrizetbe. A férfit azzal gyanúsítják, hogy az egyik erdőtüzet ő okozta. Várhatóan életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.

  • Még napokba telik a pusztító erdőtűz megfékezése

Portugália déli részén. A hatóságok elrendelték Algarve régió kiürítését, miután pusztító erdőtűz a lakhelyeket fenyegeti.

Az egyik férfi turistáknak ad ki szállást. Az mesélte, hogy a fenyegető tűz miatt legutóbbi vendégei már elmenekültek.

„Nem könnyű, aludni. Szeretnél, de nem tudsz, mert látni szeretnéd, mi történik. De nem látsz semmit a füsttől. Persze nyugtalanító, hogy nem tudsz aludni. Spanyoloknak és franciáknak adtam ki lakást, de azt mondták, elmennek, és ha minden megint rendben lesz visszajönnek egy nap múlva. De a tűz 4-5 napja ég. Senki nem hitte hogy elér ide a tűz, de ilyen az élet” – mesélte.

A portugál kormányfő arra figyelmeztette az embereket, hogy még napokig is eltart, amíg megállítják a tűz terjedését a népszerű turista övezetben. A kabinet mindent meg szeretne tenni, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly 114 halálos áldozatot követelő erdőtűz.

„Nem néz ki jól, egyáltalán. Itt vagyunk, az életünk veszélyben, de kitartunk” – mondta egy idős férfi.

A lángok egy hete csaptak fel a tengerparthoz közeli domboldalon, jelenleg déli irányban terjed.

A lángokkal több mint 1400 tűzoltó küzd. A polgári védelem 120 embert küldött az érintett körzetekbe. De segítséget kaptak külföldről is: a több mint egy tucat repülő között kanadai légi járművek dolgoznak a pusztítás megállításán.

Kaliforniában pirosra festett vízzel oltják a tüzet repülőkről. Ezzel a égéskésleltető anyaggal jelölik meg azt a területet, ahol már szórtak a szerből. Az alakulatok 18 tűzgócot próbálnak megfékezni.

Az egyik dél-kaliforniai tüzet egy 51 éves gyújtogató okozta, a férfi előzetesbe került, 1 millió dolláros óvadék fejében kerülhet ideiglenesen szabadlábra.

„A gyújtogatás súlyos bűntett, álmokat tesz tönkre. Még akkor is, ha az emberek fizikailag nem sérülnek meg. Várhatóan sok épületet érintő szándékos gyújtogatás, fenyegetés és hivatali személlyel szembeni kétrendbeli ellenállás miatt indítunk eljárást. Mindegyik vád életfogytiglani büntetést von maga után” – jelentette ki Susan Schroeder, az Orange megyei ügyészség kabinetfőnöke.

A Cleveland Nemzeti Parkban több mint 4 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok. A napfényes amerikai államban történetének legnagyobb erdőtüze pusztít, lassan egy hónapja. Eddig több ezer épület vált a lángok martalékává 1200 négyzetkilométeren. Ez akkora terület, mint Los Angelesé, ami több mint kétszerese Budapest területének.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!