2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Két Budapestnyi terület áll lángokban

A környezetvédelmi törvényeket hibáztatja az amerikai elnök a Kaliforniában pusztító erdőtüzek terjedéséért. Donald Trump megnyitotta a szövetségi forrásokat a helyreállítás érdekében. Az erdőtűznek eddig kilenc halálos áldozata van. Szakemberek szerint akár szeptemberig is eltarthat az oltás. Közben Portugáliában és Spanyolországban is küzdenek a lángokkal.

  • Két Budapestnyi terület áll lángokban

Kaliforniában az amerikai állam történetének legnagyobb erdőtüze tombol. A nyári szárazságban és az erős szélben már két Budapestnyi területen, több mint 1100 négyzetkilométeren lángol a növényzet. A több tucat helyen tomboló lángok harmadát sikerült megállítania a 14 ezer tűzoltónak. Tíz települést ürítettek ki a hatóságok, ennek ellenére számtalan épület vált a lángok martalékává. Az amerikai elnök egy golfpályán tartott üzleti találkozón köszönte meg az egységeknek a segítségét.

„Mielőtt elkezdjük, szeretnék néhány szót mondani a tragikus kaliforniai erdőtűzről. Folyamatosan figyelmemmel kísérem a helyzetet. Kormányom állandó kapcsolatban van az állammal, és a helyi hatóságokkal. Augusztus 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottam az államot, elrendeltem, hogy tegyék elérhetővé a szövetségi pénzalapot a helyreállítási munkálatokra. Az elmúlt években nehéz helyzetek alakultak ki Kaliforniában. Szeretettek gondolunk és imádkozunk azokért, akik elveszítették a szeretteiket. Még soha nem láttunk olyat, ami most történik. Nagyon hálásak vagyunk a tűzoltóknak. Ők igazán bátor emberek” – fogalmazott Trump.

Donald Trump szerint a rossz környezetvédelmi törvények miatt terjednek az erdőtüzek, és amiatt nincs elég víz. A jogszabályok előírják, hogy a víztározók vizének egy részét vissza kell engedni a természetes vizekbe, folyókba. Az erdészeti hivatal szóvivője szerint azonban nincs vízhiány.

A napfényes államban évek óta súlyos gondokat okoz a rendkívüli szárazság, amely elsősorban az éghajlatváltozás következménye. Emiatt hozzá kell szokniuk a tűzvészekhez itt élőknek. A szakemberek átfogó stratégiát sürgetnek a rendszeressé váló erdőtüzek megfékezése érdekében.

Az Ibériai-félszigeten is küzdenek a lángokkal

Portugália déli részén népszerű üdülőövezetek felé terjed az erdőtűz. Eddig 30-an szenvedtek füstmérgezést vagy égési sérüléseket.

A tűzoltók hatodik napja küzdenek két fronton is az erdőtűzzel a turistaparadicsomnak számító Algarve régióban. Az eukaliptusz és fenyőerdőkből a tűz déli irányba, a tengerpart felé terjed. Már több mint 1300 tűzoltó próbálja megállítani a pusztítást. Munkájukat a hőség mellett továbbra is az erős szél nehezíti.

„Azért jöttem, hogy a vízzel teli konténerekkel segítsek. Egy traktor megnyitotta az utat előttem, de amikor visszajöttem, vártunk, majd azt mondták nekünk, hogy nem tehetünk többet. Komplikált a helyzet” – mondta egy önkéntes tűzoltó, akit többekkel együtt a visszaküldtek a frontvonalból.

Egy társa is arra panaszkodik, hogy hiába szeretne, nem segíthet. „Több vödröt és öntözőcsövet hoztam, meg vizet, ahol nincs víz. Nehéz a szituáció, mert sok úton nem lehet átmenni. Próbáltam segíteni, de ha nem tudunk, akkor nem” – számolt be.

Spanyolországban sem sikerült megfékezni a lángokat a hőségben. Valenciában hétfő óta új helyen lángol az erdő, emiatt 2500 embert kellett kimenekíteni otthonából. A hatóságok szerint villámcsapás váltotta ki a tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!