2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Napi aktuális 00:10

Külföld

Még a héten módosíthatják a fegyvertörvényt a tömeggyilkosság hatására

  • Még a héten módosíthatják a fegyvertörvényt a tömeggyilkosság hatására

Az új-zélandi kormány elvi megállapodásra jutott a fegyvertörvény módosításáról, amelyet egy héten belül nyilvánosságra hoznak – közölte Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hétfőn, az ötven halálos áldozatot követelő christchurchi mészárlás után.

Ardern aláhúzta, hogy a módosítások nem érintik a vidéki közösségeket, és egyúttal arra biztatta a fegyvertulajdonosokat, hogy adják le lőfegyvereiket a rendőrségnek.

A kormányfő hozzátette: megvizsgálják a pénteki támadáshoz vezető eseményeket, illetve azt, hogy tehettek-e volna bármit az állami szervek a tömeggyilkosság elkerülése érdekében.

Ardern korábban rámutatott, hogy a mészárlás gyanúsítottjának volt fegyverviselési engedélye, és a terrorcselekményhez használt fegyvereit a jelek szerint legális úton szerezte be. További jogi problémának nevezte, hogy a támadáshoz használt fegyvereket az elkövető átalakította. A miniszterelnök a mészárlást követően az automata fegyverek betiltása mellett foglalt állást.

Új-Zéland 5 milliós lakossága a becslések szerint összesen 1,5 millió lőfegyverrel rendelkezik. Hivatalos adatok szerint a 2017-ben fegyverengedélyért folyamodók több mint 99 százalékának elfogadták kérvényét.

A szomszédos Ausztráliában a világ legszigorúbb fegyvertörvényeinek egyike lépett életbe az 1996-os Port Arthur-i vérengzést követően, amelyben egy magányos támadó 35 emberrel végzett egy félautomata AR-15-ös gépkarabéllyal, amilyet a christchurchi merénylő is használt. Ausztrália az eseményt követően betiltotta a félautomata lőfegyvereket, szigorított a fegyverbirtoklás szabályain, és országos amnesztiát hirdetett, amelynek során tízezrek adták le fegyvereiket.

Az új-zélandi Gun City fegyveráruház tulajdonosa, David Tipple hétfőn közölte, hogy a két mecsetben elkövetett vérengzés gyanúsítottja 2017 decembere és 2018 márciusa között az áruházuktól online vásárolt négy lőfegyvert és lőszereket, de a mészárláshoz használt fegyvert nem tőlük szerezte be. Tipple hozzátette, hogy a későbbi tömeggyilkos a rendőrség által ellenőrzött, e-mailes megrendelési folyamat után juthatott csak hozzá a fegyverekhez. A fehér felsőbbrendűség eszméit követő férfi pénteken két mecsetben ötven imádkozó muszlimmal végzett, ötvenet pedig megsebesített. Tettét élőben közvetítette az interneten.

Az új-zélandi média szerint a 28 éves ausztrál férfi saját magát fogja védeni pere során. Szakértők attól tartanak, hogy a férfi eszméi terjesztésére használhatja fel a bírósági tárgyalásokat. A következő meghallgatása április 5-én lesz.

A helyi rendőrség – amelynek 250 szakértője dolgozik az ügyön – úgy tudja, hogy az ausztrál férfi egyedül követte el tettét. Egy 18 éves fiatal ellen hétfőn vádat emeltek, mert megosztotta a merénylő felvételét, és „célpont bemérve” felirattal képet tett közzé az egyik mecsetről – értesült a The New Zealand Herald című napilap. A pénteken őrizetbe vett tizenévesnek a rendőrség szerint nem volt köze a támadáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!