2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Külföld

Még a héten módosíthatják a fegyvertörvényt a tömeggyilkosság hatására

  • Még a héten módosíthatják a fegyvertörvényt a tömeggyilkosság hatására

Az új-zélandi kormány elvi megállapodásra jutott a fegyvertörvény módosításáról, amelyet egy héten belül nyilvánosságra hoznak – közölte Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hétfőn, az ötven halálos áldozatot követelő christchurchi mészárlás után.

Ardern aláhúzta, hogy a módosítások nem érintik a vidéki közösségeket, és egyúttal arra biztatta a fegyvertulajdonosokat, hogy adják le lőfegyvereiket a rendőrségnek.

A kormányfő hozzátette: megvizsgálják a pénteki támadáshoz vezető eseményeket, illetve azt, hogy tehettek-e volna bármit az állami szervek a tömeggyilkosság elkerülése érdekében.

Ardern korábban rámutatott, hogy a mészárlás gyanúsítottjának volt fegyverviselési engedélye, és a terrorcselekményhez használt fegyvereit a jelek szerint legális úton szerezte be. További jogi problémának nevezte, hogy a támadáshoz használt fegyvereket az elkövető átalakította. A miniszterelnök a mészárlást követően az automata fegyverek betiltása mellett foglalt állást.

Új-Zéland 5 milliós lakossága a becslések szerint összesen 1,5 millió lőfegyverrel rendelkezik. Hivatalos adatok szerint a 2017-ben fegyverengedélyért folyamodók több mint 99 százalékának elfogadták kérvényét.

A szomszédos Ausztráliában a világ legszigorúbb fegyvertörvényeinek egyike lépett életbe az 1996-os Port Arthur-i vérengzést követően, amelyben egy magányos támadó 35 emberrel végzett egy félautomata AR-15-ös gépkarabéllyal, amilyet a christchurchi merénylő is használt. Ausztrália az eseményt követően betiltotta a félautomata lőfegyvereket, szigorított a fegyverbirtoklás szabályain, és országos amnesztiát hirdetett, amelynek során tízezrek adták le fegyvereiket.

Az új-zélandi Gun City fegyveráruház tulajdonosa, David Tipple hétfőn közölte, hogy a két mecsetben elkövetett vérengzés gyanúsítottja 2017 decembere és 2018 márciusa között az áruházuktól online vásárolt négy lőfegyvert és lőszereket, de a mészárláshoz használt fegyvert nem tőlük szerezte be. Tipple hozzátette, hogy a későbbi tömeggyilkos a rendőrség által ellenőrzött, e-mailes megrendelési folyamat után juthatott csak hozzá a fegyverekhez. A fehér felsőbbrendűség eszméit követő férfi pénteken két mecsetben ötven imádkozó muszlimmal végzett, ötvenet pedig megsebesített. Tettét élőben közvetítette az interneten.

Az új-zélandi média szerint a 28 éves ausztrál férfi saját magát fogja védeni pere során. Szakértők attól tartanak, hogy a férfi eszméi terjesztésére használhatja fel a bírósági tárgyalásokat. A következő meghallgatása április 5-én lesz.

A helyi rendőrség – amelynek 250 szakértője dolgozik az ügyön – úgy tudja, hogy az ausztrál férfi egyedül követte el tettét. Egy 18 éves fiatal ellen hétfőn vádat emeltek, mert megosztotta a merénylő felvételét, és „célpont bemérve” felirattal képet tett közzé az egyik mecsetről – értesült a The New Zealand Herald című napilap. A pénteken őrizetbe vett tizenévesnek a rendőrség szerint nem volt köze a támadáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Az első csütörtöki napon a tagállamok képviselői 1 millió darab tüzérségi lőszer küldéséről állapodtak meg Ukrajna számára egy éven belül. Hazánk ugyanakkor továbbra sem egyezett bele, hogy lövedékeket adjon Kijevnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!