2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Külföld

Magyarországon is járt az új-zélandi tömeggyilkosság elkövetője

Már a Terrorelhárítási Központ is vizsgálja az új-zélandi terrortámadást elkövető ausztrál férfi magyarországi látogatásának körülményeit. A támadó pénteken 49 embert agyonlőtt, és 48-at megsebesített az új-zélandi Christchurch mecsetében. Társai is lehettek, de egyelőre nem tudni, hogy az őrizetbe vett két embernek milyen szerepe volt a vérontásban. Az ausztrál állampolgárságú terrorista ellen már vádat is emeltek Új-Zélandon.

  • Magyarországon is járt az új-zélandi tömeggyilkosság elkövetője

Európai utazása során Magyarországot is felkereste Brenton Tarrant. Látogatásának körülményeit a Terrorelhárítási Központ próbálja feltérképezni, hasonlóan a francia, horvát, bolgár, román, és török hatóságokhoz. A BBC úgy tudja, a Franciaországban látottak miatt alakult ki benne az a képzet, hogy a muszlimok a fehér faj kiirtására törnek. Ezt akarta megbosszulni tettével a Föld túloldalán, Új-Zélandon.

„Amikor meghallottam a lövéseket, öt másodpercbe telt, mire rájöttem arra, hogy mi folyik. A mecset bal oldali kijáratához rohantam, majd hátul az autóknál elbújtam” – idézte fel a vérengzést az egyik túlélő.

Szombaton Jacinda Ardern, új-zélandi miniszterelnök Christchurch-be utazott, ahol a muszlim közösség vezetőit arról biztosította, hogy Új-Zéland egésze osztozik gyászukban.

„Ami történt azt nem mi, vagy ez a város okozta. Ezt a terrorcselekményt máshonnan hozták hozzánk” – közölte a miniszterelnök.

Új-Zélandot eddig a multikulturalizmus mintaországának tekintették, ahol az emberek csak a hírekből ismerték a terrort.

A támadás szálai külföldre vezetnek. Az európai szervek és az ausztrál hatóságok is nyomoznak. Az alig pár ezres Grafton kisváros lakóit sokkolta, milyen terrorista élt közöttük korábban.

„Ez a személy nem képviseli Grafton városát, sem az értékeinket, sem azt, amiben mi hiszünk” – szögezte le Jason Grafton, a település polgármestere.

„Minket sokkolt az a tény, hogy miféle terror, erőszak, rasszizmus és gyűlölet alakult ki itt városban” – mondta Greg Jens, a település anglikán egyházi elöljárója.

Elítélte a terrortámadást az ausztrál miniszterelnök Scott Morrison is. Fraser Anning ausztrál szenátor azonban olyan közleményt adott ki, amiben arról írt, hogy a vérontás igazi oka az a migrációs politika, amely tömegesen engedi be a muszlim migránsokat, mert az – ahogy írta – félelmet szül a helyi közösségekben.

A szenátor épp sajtótájékoztatót tartott, amikor az újságírók közül egy fiatal tojást vágott a fejéhez. A politikus pofon vágta a tettest, akit a rendezők letepertek, majd később a rendőrök kísértek ki a rendezvényről. Anning szenátor megjegyzése miatt negyedmillióan írták alá azt a petíciót, amiben távozását követelik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!