2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Külföld

Már Európa újjáépítésén dolgoznak

Rendkívüli európai parlamenti ülést, videókonferenciás G20- és EU-csúcstalálkozót is tartottak csütörtökön az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt. Brüsszelben azon dolgoznak, hogy a koronavírus okozta gazdasági sokkot Európa-szerte enyhíteni tudják, miközben már az újjáépítésre is készülnek a forgatókönyvek. Ursula von der Leyen tegnap érzelmes beszédet tartott az Európai Parlament brüsszeli épüle­tében: a bizottsági elnök hazájának, Németországnak is odaszólt, amikor a válság kezdetén korlátozásokkal élő tagállamokat bírálta.

  • Már Európa újjáépítésén dolgoznak

A Magyar Nemzet lapzártakkor még tartott az Európai Tanács rendkívüli videókonferenciája: az uniós országok állam- és kormányfői – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – rövid időn belül immár harmadszorra tartottak virtuális találkozót, hogy orvosolják a koronavírus jelentette válsághelyzetet.

Ezúttal a legégetőbb kérdés a járvány okozta gazdasági sokk enyhítése volt, tegnap kora este még mély törésvonalakról adtak hírt a diplomaták. Az uniós államok egy csoportja ugyanis minél radikálisabb uniós választ akar. Nem kevesebb mint kilenc eurózónabeli ország a találkozó margóján levélben kérte a közös adósságkezelést, tehát az úgynevezett koronakötvények (eurókötvények) kibocsátását. Ezek lehetővé tennék, hogy a tagok a jobb hitelminősítés, olcsóbb hitelhez jutás és biztonságos befektetési lehetőségek reményében közösen bocsássanak ki kötvényeket, majd osztozzanak a hitelek törlesztésének költségein. Azonban akárcsak a többéves költségvetésről szóló vitában vagy a 2008-as gazdasági válságot követően, a „fukar” északi államok nem bíznak a túlköltekezésre hajlamos országok gazdasági fegyelmében.

Berlin a kötvények ötletét már a kedd esti, pénzügyminiszteri találkozón lesöpörte az asztalról, Mark Rutte holland miniszterelnök pedig a sajtóban üzente meg tegnap: sok mindent megtesz a válságkezelés érdekében, de őrültségekbe nem megy bele.

A találkozón a stabilitási és növekedési paktum mentesítési záradékának aktiválása, vagyis az előírt fiskális szigor lazítása is napirendi pontként szerepelt, valamint az országvezetők tárgyaltak egy EU-n belül felállítandó válságkezelési rendszerről is. Utóbbi gyakorlatilag már az újjáépítésről szólna, pedig jól látható: az uniós országokban talán még nem is tetőzött a közegészségügyi válság.

Az EU mégis előre gondolkozik, a tegnap esti videó­konferenciát összehívó Charles Michel tanácsi elnök szerdán egy belgiu­mi tévéműsorban európai Marshall-tervről és gazdasági-társadalmi élénkítésről beszélt. Az egykori amerikai külügyminiszter szerepét jelen esetben Ursula von der Leyen bizottsági elnök játssza, akit a tagállamok tegnap hivatalosan is megbíztak egy újjáépítésről szóló ütemterv kidolgozásával.

Von der Leyen tegnap délelőtt még az Európai Parlamentben vendégeskedett, ahol a bizottság rendkívüli intézkedéscsomagját prezentálta a maroknyi képviselőnek, akik felbukkantak a brüsszeli ülésteremben. Az EP kilencven százaléka otthonról kapcsolódott be a rendhagyó ülésbe: a parlament a járvány miatt története során első alkalommal tartott távszavazást.

A bizottsági elnök érzelmes, helyenként dühös beszédet mondott, még saját hazájának, Németországnak is odaszólt, amikor elítélte a válság kezdetén korlátozásokkal élő tagországokat. – Akadályok felállításával nem oldhatunk meg egy határokat nem ismerő válságot – üzente, utalva arra, hogy jelen esetben kontraproduktív a határokon átnyúló, egészségügyi eszközöket is érintő áru- és szolgáltatásforgalmat hátráltatni. A bizottsági elnök egyébként kritikát is bőven kapott a képviselőktől, többen felrótták neki, hogy Kína példájából tanulva lett volna idő felkészülni a járványra. Mások szerint Von der Leyen túlságosan el volt foglalva az uniós zöldmegállapodással, emiatt nem észlelte a vészharangok jelzését. A sors iróniá­ja, hogy a klímasemlegességi szempont az esti EU-csúcson is előkerült: Brüsszel azt szeretné, hogy a válság után immár zöldátállással egybekötve építsék újjá Európát.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!