2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Már a lakott területeket veszélyezteti az ausztrál erdőtűz + videó

A térségben az 50 négyzetkilométernyi területen pusztító lángokkal több mint ezer tűzoltó küzd. Az állam nagy területein tűzriadó van érvényben, és a helyi meteorológiai intézet a forró, száraz szél és a lehetséges zivatarok miatt több körzetre is rendkívüli figyelmeztetést adott ki.

  • Már a lakott területeket veszélyezteti az ausztrál erdőtűz + videó

Hatalmas füst száll fel az erdőből Ausztráliában. Az országban csütörtök óta tombol bozóttűz, Victoria állam nyugati részén több mint kétezer embert szólítottak fel, hogy hagyják el a várost amíg még biztonságos.

A feleségem, lányom, sógorom és a gyerekek már elmenekültek. Én is elvittem már a biciklimet Beaufortba, de ott sem tűnik túl jónak a helyzet. - mondta ez a helyi lakos.

Ballarattól északnyugatra mintegy 50 négyzetkilométernyi területen pusztítanak a lángok. Nyugatabbra egy hasonló méretű területen tombol a tűz. Több ingatlan és állatállomány már a tűz martalékává vált.

A vészhelyzet kapcsán Jacinta Allan Victoria miniszterelnoke így nyilatkozott: "Sajnos egyre több vagyonvesztésről értesültünk. Tekintettel a tűz rohamos terjedésére, időbe telhet a kár teljes mértékének felmérése."

lángokkal mintegy 1000 tűzoltó harcol, az oltási munkálatokat azonban nehezítik az időjárási körülmények. Az állam nagy területein tűzriadó van érvényben, és a helyi meteorológiai intézet a forró, száraz szél és a lehetséges zivatarok miatt több körzetre is rendkívüli figyelmeztetést adott ki. A hőmérséklet délután 15 órakor 40 Celsius-fok felett volt az állam északnyugati részén.

Ausztráliában a közelmúltban a legnagyobb pusztítást 2019 szeptembere és 2020 januárja között okozták az bozóttüzek. Az fekete nyárnak nevezett időszakban, 33 ember és több milliárd állat vesztette életét. Akkor a kontinens erdős területeinek mintegy 21 százaléka égett le.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!