2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Manfred Weber lenne a második német az EU élén

Hír TV

2018. november 9., péntek 09:08, frissítve: péntek 09:17

Új, kötelező erejű jogi mechanizmust vezetne be Manfred Weber, ha az Európai Bizottság elnökének is megválasztanák, valamint szoros, de nem tagállami kapcsolatot létesítene Törökországgal. Webert mind Angela Merkel német kancellár, mind a bizottság leköszönő elnöke Jean-Claude Juncker is támogatja.

Manfred Weber lehet az európai közösség második német vezetője Walter Hallstein után, aki 1958 és 1967 között vezette az EU elődjének tekintett, akkor még csak hat tagállamot számláló Európai Gazdasági Közösség legfőbb végrehajtó testületét. A bajor politikus csúcsjelöltté választása után azt mondta: új, kötelező erejű jogi mechanizmust vezetne be, ha az Európai Bizottság elnökének is megválasztanák valamint szoros, de nem tagállami kapcsolatot létesítene Törökországgal.

Hiszek az erős együttműködésben az Európai Unó és Törökország között. Szükségünk van egymásra, partnerek vagyunk és szomszédok is, csak együtt tudjuk megoldani a gondjainkat. De nm hiszek a bővítési folyamatban. Azt hiszem, hogy sokkal őszintébb és nyíltabb, ha leülünk együtt és tisztázzuk azt, hogy "legyen szoros együttműködés, de nem teljes tagság– mondta Manfred Weber, tehát Törökország nem lesz teljes jogú tagja az Uniónak. A Európa Parlament néppárti frakciójának vezetője mellett nyíltan kiálló Angela Merkel német kancellár szerint Manfred Weber retorikájával és szónoki képességeivel is maga mellé állította a delegáltakat.

A csodálatos beszéde alatt Manfred Weber gyönyörű párhuzamot vont hazája és az európai projekt között és úgy hiszem, hogy ez a beszéd győzött meg sok, sok delegáltat, nagyon boldog vagyok és szívből gratulálok neki– méltatta Webert Angela Merkel német kancellár. 

A bizottság leköszönő elnöke szerint a frakcióvezetéshez is legalább annyi erőre van szükség, mint a bizottság vezetéséhez.

Az Európai Parlament legnagyobb csoportjának vezetőjeként óriási erőre van szükség az egységesítéshez és erre van szükség a bizottsági elnökséghez is, és neki megvan hozzá mindene– mondta Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi, leköszönő elnöke. 

Manfred Weber azt is hangoztatta, hogy új fejezetet akar nyitni Európában, egy olyat, ahol nincs több harag. A katolikus családban nevelkedett kereszténydemokrata politikus azt mondta: a helsinki kongresszussal már kezdetét vette a választási kampány.