2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Majmokon tesztelt kísérleti szérumot adnak nekik

A brit légitársaság leállította a libériai és Sierra Leone-i járatait, hogy ebolával fertőzött betegek ne utazhassanak az országba. A közép-afrikai államokban már 900 halottja van a vírusnak, és az Egyesült Államokban is elkülönítettek egy beteget, aki valószínűleg repülővel vitte a vírust az országba. Rajta kívül két fertőzött segélyaktivistát kezelnek Amerikában. Egy új, kísérleti szérummal kezelik őket, amit eddig csak majmokon teszteltek, mert az ebolára még nem létezik gyógyszer.

A második amerikai ebolás beteget szállították az egyik atlantai kórházba. Nancy Writebol egy vallási szervezet misszionáriusaként teljesített szolgálatot Libériában, amikor megfertőződött. A nő és egy másik misszionárius életét egy kísérleti ebolagyógyszer mentette meg. A szert egy kis kaliforniai cég fejlesztette ki. A ZMapp nevű készítményt, amit korábban csak majmokon teszteltek, infúzió útján adták be a betegeknek. „Az egyik dolog, amit a ZMapp-koktél tesz, hogy riasztja az immunrendszert a fertőzés jelenlétére. A másik kettő is ezt csinálja. Belefúrják magukat a molekula mélyébe és megakadályozza, hogy a fertőzés aktiválódjon” – mondta Erica Ollman Saphire kutatóorvos.

Washingtonban eközben az amerikai elnök az afrikai csúcstalálkozón keresi a megoldást a fekete földrész problémáira. A találkozón megjelent afrikai vezetők szerint a vírus veszélyt jelent az emberiségre, ezért csak globális megoldás lehetséges a vírus megfékezésére. „Ez nem egy afrikai kór, a vírus az egész emberiséget fenyegeti. Az egész közösséget mobilizálnunk kell, minden tudóst a világon, a kutatókat, hogy azon dolgozzanak, hogy nyerhessünk” – fogalmazott Macky Sall szenegáli elnök.

A kór februárban terjedt el újra, azóta 900 ember halt meg. „Az ebola létezik. Az egész afrikai kontinensre úgy tekintenek, mintha mindenhol, mindenki ebolás lenne. Afrika egy kontinens 54 országgal, amik különböznek kulturálisan, politikailag és máshogy is. Ameddig nem 54 országként kezelik Afrikát, addig nem jutunk túl ezen” – nyilatkozta Jakaya Mrisho Kikwete tanzániai elnök.


A világ eddigi legnagyobb ebolajárványa Libériában tombol. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének hétfői adatai alapján Afrika négy országában, Guineában, Sierra Leonéban, Libériában és Nigériában 887 halálos áldozatot követelt eddig a járvány, a fertőzöttek száma 1600-nál is több.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!