2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Külföld

Magyarellenes nacionalista pártot alapítanak Romániában

A magyar autonómiatörekvések ellen fellépő nacionalista pártot alapítanak Romániában. A kormányzó Szociáldemokrata Pártból frissen kilépett képviselő, Bogdan Diaconu bejelentette, Egyesült Románia Párt néven olyan új formációt alakít, amely az egységes Románia védelmére és az idegen érdekek megfékezésére fog törekedni.

Bogdan Diaconu elmondta, azért lépett ki a Szociáldemokrata Pártból, mert az jelenleg is együtt kormányoz az ország területi egysége ellen munkálkodó RMDSZ-szel. A képviselő emlékeztetett, az RMDSZ hamarosan benyújtja a parlamentbe autonómiatervezetét, ami szerinte elfogadhatatlan, hiszen Románia az alkotmány szerint egységes nemzetállam.

– Elég volt! Elég volt a toleranciából, amit a román politikai osztály és a társadalom tanúsított az egységes román állam elleni támadásokkal szemben. Elég volt abból, hogy a szélsőséges magyar pártok, élükön az RMDSZ-szel arra használják az állam pénzét és erőforrásait, hogy belülről tönkretegyék – mondta Bogdan Diaconu.


Bogdan Diaconu szerint az RMDSZ-t Budapestről irányítják, Magyarország pedig Moszkvára hallgat, amely Románia földarabolásában érdekelt, ami ellentétes a román érdekekkel. Diaconut egy román hírportál szerint Victor Ponta miniszterelnök figyelmeztette, hagyja abba a feszültségkeltést a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ között, vagy lépjen ki a pártból. Diaconu korábban külföldi szélsőségesek kiutasításáról, rendezvényeik betiltásáról nyújtott be törvénytervezetet Bukarestben, idén pedig a területi autonómia népszerűsítésének betiltásáról dolgozott ki jogszabálytervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!