2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Külföld

Macron szerint nem adták föl, Kim Dzsong Un kész új utakat keresni

Az észak-koreai vezető szerint új utat keresnek az atomfegyver-mentesítés megteremtése érdekében, ha az Egyesült Államok továbbra is egyoldalú lépéseket vár tőlük. A francia elnök pedig arról beszélt újévi köszöntőjében, hogy a heves tiltakozások ellenére sem mond le a reformterveiről.

  • Macron szerint nem adták föl, Kim Dzsong Un kész új utakat keresni

A sárga mellényes tüntetők szilveszter éjjel a párizsi Champs-Élysées sugárúton ezúttal békés demonstrációt tartottak. „2019-re azt kívánjuk az elnöknek, hogy hallgasson meg bennünket, mert eddig nem hallott meg semmit abból, amit mondtunk, vagy csak úgy tesz tesz, hogy meghallgat” – nyilatkozta az egyik résztvevő. A tüntetők novemberben kezdtek tüntetni az üzemanyagadó-emelés ellen, amit a kormány visszavont. Közben az utcai összetűzésekbe torkollott tüntetéseken a francia elnök távozását is követelték.

Emmanuel Marcon szerint a sárga mellényesek haragja arról tanúskodott, hogy „nem adtuk fel”. Újévi köszöntőjében az államfő hangsúlyozta, hogy az ötéves elnöksége elején elindított reformok eredménye nem várható azonnal, a türelmetlenség pedig nem indokolja, hogy feladja terveit, amelyet napokon belül felvázol – ígérte a franciáknak. „Ez a harag számomra azt jelenti, bármilyenek voltak is a túlkapások és a rendbontások, hogy nem adtuk fel. Országunk jobb jövőt akar építeni, amely a cselekvés és összetartozás új módszereinek kidolgozására való képességünkön alapul. Számomra ez volt 2018 tanulsága” – fogalmazott Marcon.

Angela Merkel kancellár szerint Németországnak nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi politikában, egyúttal sorskérdésnek nevezte az éghajlatváltozást, a migráció rendezését, illetve a nemzetközi terrorizmus elleni harcot, amelyek megoldásáért január elsejétől két évre az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként harcol majd. „Arra építünk, amit elődeink ránk hagytak, az utánunk jövők számára alakítjuk a jelent. Az a meggyőződés vezet, hogy korunk kihívásaival csak az összetartás és a határokat átívelő együttműködés révén lehet megbirkózni” – emelte ki a német kancellár.

A brit kormányfő az unióból való kilépés feltételeiről szóló megállapodás elfogadására szólította fel a brit parlamentet. „A követező hetekben a képviselőknek fontos döntést kell hozniuk. Ha a parlament támogatja a megállapodást, az Egyesült Királyság új fejezetet kezdhet. A 2016-os népszavazás megosztó volt, de a legjobbat szeretnénk az országunknak. 2019 lehet azonban az az év, amelyben a britek félretehetik nézeteltéréseiket, és együtt indulhatnak el egy olyan jövő felé, amelyet az európai szomszédokhoz fűződő erőteljes kapcsolatrendszer jellemez, és az Egyesült Királyság globális kereskedőnemzetté válhat” – húzta alá Theresa May.

Az orosz elnök az ország egységét emelte ki köszöntőjében. „Tudjuk, hogy csak a saját erőfeszítéseink és jól szervezett együttműködéssel érhetjük el a legjobbat a magunk, a családjaink és országunk számára. Sok problémát kell megoldani a gazdaságban, a tudományban, a technológiában, az egészségügyben, és a kultúrában. A legfontosabb, hogy lépésről lépésre növeljük a jólétet és javítsunk az élet minőségén” – mondta Vlagyimir Putyin.

Észak-Korea kommunista vezetője júniusban találkozott az amerikai elnökkel, és megállapodtak, hogy a félszigetet atomfegyvermentessé teszik. Kim Dzsong Un újévi beszédeben azt közölte, ha Washington továbbra is egyoldalú lépéseket követel tőlük, új megoldásokat keresnek. „Mindig készen állok arra, hogy bármikor ismét leüljek tárgyalni az amerikai elnökkel, és erőfeszítéseket tegyek egy olyan eredményért, amelyet a nemzetközi közösség üdvözölne. Amennyiben az Egyesült Államok rosszul méri fel népünk türelmét, ránk erőltet valamit, fenntartva büntetőintézkedéseit és nyomásgyakorlását, anélkül, hogy betartaná a világ színe előtt tett ígéretét, nem lesz más választásunk, mint új utat keresni szuverenitásunk védelmében, hogy béke legyen a Koreai-félszigeten” – üzente.

Phenjan az ellene bevezetett szankciók feloldását, és az 1950-53-as koreai háború hivatalos lezárását kérte az amerikaiaktól, cserébe az egyetlen ismert nukleáris kísérleti telep és egy rakétahajtómű-fejlesztő létesítmény felszámolását ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!