2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

London szankciókat léptetett érvénybe Kirill pátriárka ellen

Szankciókat jelentett be csütörtökön a brit kormány több orosz katonai vezető, kormánytisztviselő és közéleti személyiség, köztük Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen.

  • London szankciókat léptetett érvénybe Kirill pátriárka ellen

 

A londoni külügyminisztérium által ismertetett intézkedéscsomag az eddigi hasonló szankciókhoz hasonlóan mindenekelőtt vagyonzárlatot és beutazási tilalmat tartalmaz az érintettekkel szemben.

Kirill pátriárka a tárca indoklása szerint azért szerepel az újabb brit szankciólistán, mert több nyilatkozatában is támogatta az Ukrajna ellen indított orosz inváziót, előmozdítva ezzel az Ukrajna destabilizálását, területi integritásának, szuverenitásának vagy függetlenségének kikezdését célzó akciókat.

A brit kormány szankciókat léptetett érvénybe Marija Lvova-Bjelova orosz gyermekjogi kormánybiztos ellen is, arra hivatkozva, hogy a tisztviselő ukrajnai gyerekek tömeges oroszországi kényszeráttelepítéséért felelős.

Lvova-Bjelova a londoni külügyminisztérium szerint lehetővé tette intézkedéseivel, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyékből kétezer hátrányos helyzetű gyermeket vigyenek el erőszakkal, és ő irányította annak a gyakorlatnak a kialakítását is, amelynek alapján ezeket a gyerekeket Oroszországban kényszerrel örökbefogadó családoknál helyezik el.

Ugyancsak szankciókkal sújtotta csütörtökön a brit kormány az orosz fegyveres erők 64. gépesített lövészdandárjának négy parancsnokát. A londoni külügyi tárca indoklása szerint tényként tudható, hogy ez az alakulat civileket gyilkolt, erőszakolt és kínzott meg az ukrajnai Bucsa településen.

A minisztérium bejelentése szerint London szankciókat rendelt el orosz és mianmari fegyverkereskedő cégek ellen is, azzal az indokkal, hogy Oroszország repülőgép-alkatrészeket ad el a mianmari katonai rezsimnek, amelynek fegyveres ereje erőteljesen függ az orosz katonai repülési felszerelések szállításától.

Liz Truss brit külügyminiszter a londoni alsóházban tartott csütörtök délutáni tájékoztatójának elmondta: Ukrajnát támogatni kell tárgyalási törekvéseiben, bár az orosz fél már megmutatta, hogy nem veszi komolyan ezeket a tárgyalásokat.

Truss szerint nem szabad megengedni, hogy Ukrajnát olyan területi engedményekre kényszerítsék, amilyeneket például Nagy-Britannia soha nem fogadna el.

Ukrajna határain kívül többen is megkérdőjelezik, hogy a szabad világ fenn tudja-e tartani az Ukrajnának nyújtott támogatás jelenlegi szintjét, és sokan azt mondják, hogy kezdenek belefáradni ebbe a háborúba.

Az ukrán nép azonban nem engedheti meg magának ezt luxust, és az orosz agresszióra nem lehet békéltető célú gesztusokkal reagálni - mondta a brit külügyminiszter.

Liz Truss szerint tántoríthatatlanul folytatni kell Ukrajna katonai támogatását, beleértve nagy hatótávolságú fegyverek szállítását és az ukrán hadfelszerelés minőségének javítását, azzal a hosszú távú céllal, hogy e felszerelés minősége megfeleljen a NATO-szabványoknak.

A miniszter hozzátette: jóllehet a közvetlen és elsődleges fontosságú cél most annak biztosítása, hogy Ukrajna megnyerje a háborút, a Nyugat azonban már dolgozik azon, hogy Ukrajnát a lehető leggyorsabban újjá lehessen építeni, mégpedig egy új Marshall-terv kidolgozásával.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. A HírTV Napi aktuális című műsorának vendége volt Trencséni Dávid újságíró és Kovács András, az Origo főmunkatársa.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szörnyű tragédiáról számolt be Volodimir Zelenszkij

Szörnyű tragédiáról számolt be Volodimir Zelenszkij

Oroszország rakétacsapást mért szerdán a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih városra, az eddigi adatok szerint nyolc ember vesztette életét, és legalább 21-en sérültek meg - közölte az ukrán elnök és a belügyminiszter.
Az év első nagy erdőtüzét próbálják megfékezni Cipruson

Az év első nagy erdőtüzét próbálják megfékezni Cipruson

Az év első nagy erdő- és bozóttűze pusztít Cipruson, Páfosz várostól északnyugatra, a tűzoltók repülőgépekkel és helikopterekkel igyekeznek oltani a lángokat, amelyek már több lakóházat is megrongáltak - jelentette szerdán a ciprusi rádió.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!