2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

London az evakuálási műveletek kiterjesztését szorgalmazza

Nagy-Britannia sürgeti az Egyesült Államokat, hogy hosszabbítsa meg a kabuli evakuálási erőfeszítéseket a jelenlegi, augusztus 31-i határidőn túl, mondván, hogy az amerikaiak nélkül más országoknak nem lesz más választásuk, mint leállítani a tálib hatalomátvétel elől menekülő emberek megsegítésére irányuló műveleteiket.

  • London az evakuálási műveletek kiterjesztését szorgalmazza

Boris Johnson miniszterelnök azt tervezi, hogy a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-ek csoportjának keddi, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján, amelyet Nagy-Britannia hívott össze, erre próbálja rábírni Joe Biden elnököt - írták hírügynökségek.

Egyes brit katonai vezetők szerint Nagy-Britanniának a kabuli repülőtéren kellene tartania csapatait, hogy folytathassa a kimenekítési erőfeszítéseket akkor is, ha az amerikaiak távoznak.

James Heappey a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára hétfőn a Sky News tévécsatornának azt mondta, hogy az Egyesült Államok által biztosított támogatás nélkül nem lenne nemzetközi légi szállítás. Hozzátette, a keddi G7-es találkozón a brit miniszterelnök dolga kideríteni, hogy Washingtont meg lehet-e győzni a maradásról vagy sem. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a hosszabbításhoz a tálibok beleegyezésére is szükség lenne. "Ezután egy beszélgetés következik a tálibokkal, és a táliboknak választaniuk kell, hogy együttműködnek-e a nemzetközi közösséggel, és megmutatják-e, hogy a nemzetközi rendszer részévé akarnak válni", vagy "azt mondják, hogy nincs lehetőség az amerikai jelenlét kiterjesztésére" - mondta.

Biden nem zárta ki, hogy meghosszabbítanák a légi szállítás befejezésére kitűzött augusztus 31-i határidőt, amelyet még a tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele előtt szabtak, de azt is mondta, hogy erre talán nem lesz szükség.

Nagy-Britannia szerint erői az elmúlt 10 napban több mint 5700 embert, főként brit állampolgárokat és afgánokat menekítettek ki Kabulból, közülük 1821-et az elmúlt 24 órában.

Amióta a tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat, családok ezrei gyűltek össze a kabuli nemzetközi repülőtér közelében, hogy augusztus 31-e előtt - az amerikai kormányzat által az afganisztáni csapatok végleges kivonására meghatározott időpontig - távozzanak az országból.

Az evakuálási káosz és szövetségesei nyomására Joe Biden nyitott "egy kiskaput" a katonák maradására a határidőn túl is, hivatkozva az amerikai fél részéről a témáról a tálibokkal folyó "tárgyalásokra".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Válaszcsapásokat mért az orosz hadsereg

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapássorozatot az orosz hadsereg olyan ukrajnai energetikai létesítményekre, amelyek a hadiipart szolgálják - jelentette be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.
Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra + videó

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!