2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

London az evakuálási műveletek kiterjesztését szorgalmazza

Nagy-Britannia sürgeti az Egyesült Államokat, hogy hosszabbítsa meg a kabuli evakuálási erőfeszítéseket a jelenlegi, augusztus 31-i határidőn túl, mondván, hogy az amerikaiak nélkül más országoknak nem lesz más választásuk, mint leállítani a tálib hatalomátvétel elől menekülő emberek megsegítésére irányuló műveleteiket.

  • London az evakuálási műveletek kiterjesztését szorgalmazza

Boris Johnson miniszterelnök azt tervezi, hogy a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-ek csoportjának keddi, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján, amelyet Nagy-Britannia hívott össze, erre próbálja rábírni Joe Biden elnököt - írták hírügynökségek.

Egyes brit katonai vezetők szerint Nagy-Britanniának a kabuli repülőtéren kellene tartania csapatait, hogy folytathassa a kimenekítési erőfeszítéseket akkor is, ha az amerikaiak távoznak.

James Heappey a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára hétfőn a Sky News tévécsatornának azt mondta, hogy az Egyesült Államok által biztosított támogatás nélkül nem lenne nemzetközi légi szállítás. Hozzátette, a keddi G7-es találkozón a brit miniszterelnök dolga kideríteni, hogy Washingtont meg lehet-e győzni a maradásról vagy sem. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a hosszabbításhoz a tálibok beleegyezésére is szükség lenne. "Ezután egy beszélgetés következik a tálibokkal, és a táliboknak választaniuk kell, hogy együttműködnek-e a nemzetközi közösséggel, és megmutatják-e, hogy a nemzetközi rendszer részévé akarnak válni", vagy "azt mondják, hogy nincs lehetőség az amerikai jelenlét kiterjesztésére" - mondta.

Biden nem zárta ki, hogy meghosszabbítanák a légi szállítás befejezésére kitűzött augusztus 31-i határidőt, amelyet még a tálibok gyors afganisztáni hatalomátvétele előtt szabtak, de azt is mondta, hogy erre talán nem lesz szükség.

Nagy-Britannia szerint erői az elmúlt 10 napban több mint 5700 embert, főként brit állampolgárokat és afgánokat menekítettek ki Kabulból, közülük 1821-et az elmúlt 24 órában.

Amióta a tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat, családok ezrei gyűltek össze a kabuli nemzetközi repülőtér közelében, hogy augusztus 31-e előtt - az amerikai kormányzat által az afganisztáni csapatok végleges kivonására meghatározott időpontig - távozzanak az országból.

Az evakuálási káosz és szövetségesei nyomására Joe Biden nyitott "egy kiskaput" a katonák maradására a határidőn túl is, hivatkozva az amerikai fél részéről a témáról a tálibokkal folyó "tárgyalásokra".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!