2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Lemond a skót miniszterelnök

Lemond a skót miniszterelnök az elbukott függetlenségi népszavazás után. A szavazók 55 százaléka nem akart elszakadni az Egyesült Királyságtól a csütörtöki referendumon, így Skócia továbbra is Nagy-Britannia része marad. A népszavazás után a brit kormányfő közölte: nagyobb önállóságot biztosítanak a jövőben Skóciának.

Skót zászlóval éltették országukat az eredményeket váró fiatalok Glasgow-ban. Az ünneplésnek hajnalban lett vége, amikor kiderült: bár a legnépesebb skót város a függetlenségre szavazott, az ország egésze elutasította az elszakadást, ezért Skócia továbbra is Nagy-Britannia része marad.

55 százalék volt az elszakadás ellen, igennel 45 százalék voksolt. Elemzők szerint a választók főleg az anyagi biztonság, a London által ígért nagyobb önállóság és a bizonytalanságtól való félelem miatt döntöttek a maradás mellett.

A függetlenségi kampányt vezető skót miniszterelnök elismerte a vereséget. Kiemelte azonban, hogy a regisztráltak 86 százaléka elment szavazni, amely kiemelkedő arány a demokratikus választások történetében. Egyúttal emlékeztette Londont, hogy be kell tartania a Skóciának tett kampányígéreteket.

„Az unió melletti pártok a kampány hajrájában fogadalmat tettek arra, hogy jogköröket adnak át Skóciának. Reméljük, hogy ezt hamarosan be is fogják váltani” – mondta el Alex Salmond.

David Cameron brit kormányfő szerint adózási, költségvetési és szociális ügyekben adnának nagyobb döntési hatáskört a skótoknak. Ezek a törvényjavaslatok már novemberre elkészülnek. Szerinte az Egyesült Királyság többi nemzetének is nagyobb beleszólást kell adni majd saját ügyeibe, a függetlenedés kérdése azonban hosszú időre lekerült a napirendről.

„Jó döntés volt, hogy tiszteletben tartottuk a Skót Nemzeti Párt többségét, és megadtuk a skót embereknek a lehetőséget a véleménynyilvánításra. Emlékeztetnék arra is, hogy azért volt fontos feltenni az igen-nem kérdést, mert a vita így egy generációnyi időre rendeződött” – fejtette ki a brit miniszterelnök.

Az évszázadokig független Skót Királyság 1707-ben lett Nagy-Britannia része. A skótoknak csak az 1990-es évek végén lehetett ismét parlamentjük, amelyet a Skót Nemzeti Párt ural. A vereség ellenére a párt helyettes vezetője azt mondta: olyan sokan mentek el szavazni és voksoltak igennel, hogy Skócia a mostani referendummal örökre megváltozott.

Az unióra is hatással van

Nem csak a brit, de az Európai Unió egyben maradása is tétje volt a skóciai népszavazásnak. A referendum előtt sok elemző figyelmeztetett: a többségben EU-párti skótok nélkül megnőtt volna az esélye Anglia kilépésének az Európai Unióból.

„Barroso elnök úr üdvözölte a skót emberek döntését, hogy megtartják az Egyesült Királyság egységét. Ez az eredmény nemcsak a brit egység, hanem az Európai Unió egysége és ereje szempontjából is rendkívül fontos. Annak pedig kifejezetten örülünk, hogy az elmúlt években, a kampány során a skótok kifejezték elkötelezettségüket az Európai Unió mellett” – fejtette ki Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság (EB) szóvivője.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy az EB tárgyalásokat kezdene a skót vezetéssel a közös munkahely-teremtési, növekedési és energiaipari programokról.

Megkönnyebbülés a spanyol kormányfőnek

A legnagyobb megkönnyebbülést a spanyol kormányfőnek okozhatta az Egyesült Királyság egyben maradása. Spanyolországból a katalán kisebbség akar kiválni, és a skót elszakadáspártiak győzelme felerősítette volna függetlenségi törekvéseiket. A spanyol régióban november 9-én szavaznak a kiválásról, de a szavazást a madridi kormány alkotmányellenesnek tartja.

„Mélyen hiszek az európai integrációban, ez az az út, amely segített nekünk abban, hogy túllépjünk történelmi tragédiáinkon és lehetővé teszi, hogy sikeresen leküzdjük a jövő kihívásait. Ehhez mindenkire szükség van, ezért örülünk, hogy Skócia velünk marad” – fogalmazott Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

Merkel: Tiszteletben tartjuk

A német kancellár csak szűkszavúan kommentálta a hírt, de utalt arra, hogy a katalánokkal szemben a skótok a központi kormánnyal együttműködve rendeztek népszavazást.

„Mindig is tiszteletben tartottuk a referendumot, hiszen a londoni kormány beleegyezésével rendezték meg. Tiszteletben tartjuk az eredményt is, aminek szerintem nem lesz közvetlen hatása más országokra” – fejtette ki Angela Merkel.

A tengerentúlról először a kanadai kormány üdvözölte a skót népszavazás eredményét. Az észak-amerikai országból már kétszer próbált kiválni a francia nyelvű Québec tartomány, és voltak, akik attól tartottak, hogy a skót függetlenség ismét lendületet adhat az ottani függetlenségi mozgalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!