2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Lassul a koronavírus terjedése Európában

Bár Európa nagy részén is érvényben maradnak a járvány visszaszorítása érdekében bevezetett szigorú intézkedések, egyre több ország lazít már a korlátozásokon. A két legjobban fertőzött állam Olaszország és Spanyolország, ahol háromezer alá csökkent a napi regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma több területen is újraindította a termelést. Dániában ismét megnyitott néhány iskola, Finnországban pedig eltávolítják az útakadályokat.

  • Lassul a koronavírus terjedése Európában

Dániában ismét megnyitott néhány iskola

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egy hónapos kényszerszünet után ismét megnyitott szerdán néhány iskola Dániában. 

Az oktatás - szigorú biztonsági előírások mellett - csak az ország településeinek mintegy felében, illetve a koppenhágai intézmények 35 százalékában kezdődött újra. A többi iskola úgy ítélte meg, még egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a továbbra is hatályban maradó egészségbiztonsági előírásokhoz igazodva újra meg tudják kezdeni a tanítást. A dán hatóságok rendelkezése szerint április 20-tól már valamennyi iskolának újra fogadnia kell a gyerekeket.

Dánia Európában az első ország, amely újra megnyit bölcsődéket, óvodákat és általános iskolákat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárás után. Április elején jelentették be, hogy feloldják az oktatási intézmények zárlatát, azzal a feltétellel, ha a bejárók továbbra is tartják egymástól a kellő távolságot és rendszeresen mosnak kezet. Az iskoláknak úgy kell átalakítaniuk a tantermeket, hogy a padok között kétméteres távolság legyen, a szünetekre pedig csak kis csoportokban engedhetik ki a gyerekeket. Az udvarokra jelzéseket festenek fel, amelyek mutatják a gyerekeknek, mekkora távolságot kell tartaniuk egymás között.

Sok dán szülő aggodalommal fogadta az iskolák megnyitását, és az azt ellenző, "Az én gyerekem nem kísérleti nyúl" című petíciót keddig 18 ezren írták alá. A tiltakozók félelme szerint a gyerekek akár tünetmentesen is terjeszthetik a vírust. Az egyik koppenhágai iskola igazgatója elmondta, hogy sok szülő az iskolák újranyitása ellenére is otthon fogja tartani a gyerekét.

A középiskolákban és a főiskolákon folytatódik a távoktatás, és az intézményeket május 10-től lehet ismét látogatni.

Dániában csaknem 6700 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel a járvány kezdete óta, és a vírus okozta COVID-19 betegségbe 299 ember halt bele.

Finnországban Sanna Marin kormányfő bejelentette, hogy eltávolítják a főváros körüli útakadályokat, amelyeket a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások betartatása érdekében alakítottak ki majdnem három héttel ezelőtt. Március 28-tól korlátozták a ki- és beutazásokat a finn fővárosi régióban azzal a céllal, hogy megakadályozzák a vírus szétterjedését a vidéki országrészekben.

Ausztriában már újra lehet vásárolni a kisebb üzletekben

Ausztria elsőként engedélyezte az európai országok közül a boltok egy részének újranyitását. A normális élethez lépésről lépésre való visszatérés elvét alkalmazva mostantól újra lehet vásárolni a 400 négyzetméternél kisebb üzletekben, a családi vállalkozások boltjaiban és a kertészetekben. Az osztrák kormány szándékai szerint májustól valamennyi üzlet újranyithat.

Remélem, hogy valamikor a közeljövőben újra megnyithatjuk az iskolákat, de szeretnék arra emlékeztetni, hogy nagyon sok emberről beszélnünk. Több mint egy millió diákról és nagyon sok szülőről. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek esetében sokkal nehezebb a társadalmi távolságtartást, a maszkviselést betartani, mint a felnőtteknél. Úgyhogy az iskolák nagy kihívást jelentenek

- mondta az osztrák kancellár, hozzátéve, hogy május közepéig viszont még biztosan marad a digitális oktatás.

Csehországban is öt lépésben fogják feloldani a korlátozásokat. Először április 20-án a kiskereskedők boltjait, a kisvállalkozók műhelyeit, a termelői piacokat és a használtautó kereskedéseket nyithatják ki tulajdonosok. Ezután hetente, vagy kéthetente más és más kereskedelmi egységek kezdenék el újra munkát.

Az olaszok is megtették az első lépéseket

Olaszországban is megtették az első lépést a korlátozások lazítására. Keddtől már lehet vásárolni a könyvesboltokban, papírboltokban és a babaholmikat árusító üzletekben. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette azt is, május 4-étől megkezdődik az úgynevezett második fázist is, amikor a gazdaság bizonyos ágazatai is újraindulhatnak.

Spanyolországban eközben egyre kevesebb a naponta újonnan regisztrált koronavírus-fertőzött, ezért máris lazítottak a szigorításokon. Hétfőtől elkezdődhetett a munka a nem létfontosságú vállalatoknál, ami újra lélegzethez juttatta a járvány miatt kivéreztetett gazdaságot.

Franciaország nem volt felkészülve a járványra

A járvány ugyanakkor nem csillapodik Franciaországban, ahol már több mint 15 ezren haltak meg a vírusban. Emmanuel Macron keddi nagy visszhangot keltő beszédében meghosszabbította a kijárási korlátozásokat, és bejelentette az iskolák és a boltok leghamarabb május 11-én nyithatnak újra. Az elnök beszédében beismerte, hogy Franciaország nem volt felkészülve a járványra, amely több hiányosságra is rávilágított.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!