2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Lassan haladnak a tárgyalások az uniós-brit kereskedelmi egyezményről

Egyre kisebb az esélye, hogy rendezzék Nagy-Britannia és az Európai Unió gazdasági kapcsolatait. Boris Johnson brit kormányfő szerint az október 15-én esedékes uniós csúcsértekezletig meg kell állapodni annak érdekében, hogy az egyezmény az év végéig életbe léphessen.

  • Lassan haladnak a tárgyalások az uniós-brit kereskedelmi egyezményről

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból. A Brexit után 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, hogy legyen elég idő megállapodni az új kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Az idő viszont vészesen fogy.

A brit kormány átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az unióval, de az erről tartott eddigi hét tárgyalási fordulón nem értek el előrelépést.

David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóstábjának vezetője kedden Londonban kezdte meg a nyolcadik fordulót.

A megállapodás előtti legnagyobb akadály továbbra is az ír-észak-ír határ kérdése.

Az Európai Unió szerint a britek kilépéséről szóló megállapodás alapján Londonnak továbbra is alkalmaznia kell az unió egységes piacra vonatkozó szabályait. Vagyis a fizikai határellenőrzést nem lehet visszaállítani, mert az veszélybe sodorná az Ír-sziget békéjét.

A brit kormány változtatna a kilépési egyezségen

Viszont a brit kormány változtatna a kilépési egyezségen. Erről vita bontakozott ki a londoni parlamentben.

Az északír-ügyi miniszter elismerte, hogy ha nagyon kis mértékben is, de módosítani kívánnak a nemzetközi egyezményen. Többen viszont kifogásolták a tervet.

Az Egyesült Királyság kormánya az Észak-Írországról szóló résszel együtt írta alá a kilépési egyezményt. Ez a parlament megszavazta és bekerült a törvények közé. A kormány most megváltoztatná az egyezményt. De ennek fényében hogyan fogja biztosítani nemzetközi partnereit a kormány arról, hogy az ország be fogja tartani aláírt törvényi kötelezettségeit

- kérdezte a volt kormányfő, aki 2019 nyarán a nehezen haladó Brexit-tárgyalások miatt kényszerült lemondani.

A Reuters hírügynökségnek európai diplomaták azt hangsúlyozták, hogy a brit kormány engedményeket akar kicsikarni, ezért azzal fenyegetőzik, hogy nem zavarná, ha kudarcba fulladnának a tárgyalások. 

Ráadásul a koronavírus okozta gazdasági bajokról elterelné a lakosság figyelmét, ha nem születne meg a kereskedelmi megállapodás.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!