2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Láncreakció: A Vörös-tenger ma a világ egyik legforróbb tengeri konfliktus-zónája + videó

Leáll-e a Szuezi-csatorna áruforgalma? Apad a víz a Panama-csatornánál, az Északi-Jeges-tenger viszont hajózhatóvá válik. Milyen láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Láncreakció című külpolitikai műsorunk vendégeivel: Bernek Ágnes geopolitikai szakértővel, Vukics Ferenc katonai szakértővel és Stier Gáborral, a Moszkvatér.com főszerkesztőjével.

  • Láncreakció: A Vörös-tenger ma a világ egyik legforróbb tengeri konfliktus-zónája + videó

Két orosz hadihajó haladt át a Báb el-Mandeb szoroson, ahol a jemeni hútik november óta támadják a nyugati kereskedelmi hajókat – írja a Reuters. A Varjag cirkáló és a Marsal Saposnyikov fregatt csütörtökön jelent meg a Vörös-tengeren, ez ma a világ egyik legforróbb tengeri konfliktuszónája.

A jemeni hútik a Gázai katonai műveletek miatt hajtanak végre rakétacsapásokat a nyugati szállítóhajók ellen a Vörös-tengeren, annak ellenére, hogy a térségben brit, amerikai és európai hadihajók igyekeznek biztosítani a forgalmat. Számos teherhajózási vállalat a Szuezi-csatorna helyett inkább Afrika megkerülését választja, ami nagyjából három héttel hosszabbítja meg a szállítási időt, és jelentős drágulást idéz elő.

A biztosítótársaságok egyre inkább megtagadják, hogy háborús kockázati fedezetet nyújtsanak a Vörös-tengeren közlekedő amerikai, brit és izraeli tulajdonban vagy érdekeltségben lévő hajóknak.

Az 1869-ben megnyitott Szuezi-csatorna építése 1000 mérfölddel rövidítette le az Anglia és Ausztrália közötti távolságot, ma pedig a teljes tengeri kereskedelem mintegy 10 százalékáért felelős, évente 19 ezer hajó halad rajta keresztül, 1 milliárd tonna rakománnyal. Az elmúlt hónapokban jelentős forgalom és bevételkiesést volt megfigyelhető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!