2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Kurz: További szigorításokra van szükség

Még nem múlt el a koronavírus gyors terjedésének veszélye, ezért további szigorításokra van szükség Ausztriában - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár egy bécsi sajtótájékoztatón hétfőn, ahol a járvánnyal kapcsolatos újabb óvintézkedéseket ismertette. Romániában időközben megközelítette a kétezret az igazolt fertőzöttek száma.

  • Kurz: További szigorításokra van szükség

Sebastian Kurz a maratonfutáshoz hasonlította a koronavírus megfékezésére irányuló óvintézkedések várható időtartamát. A kancellár kiemelte, hogy bár az óvintézkedések hatásosak, további szigorításokra van szükség, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés robbanásszerű terjedését.

Elmondta, hogy a veszélyeztetett csoportok, így az idősek és az alapbetegségekben szenvedők fokozott védelmet kapnak. A hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik majd a korlátozások betartását, a nyitva tartó üzletekben pedig kötelezővé teszik a védőmaszkok használatát. A maszkokat a bejáratnál fogják kiosztani a vásárlóknak - tette hozzá. A kancellár a hétvégén a bécsi egyetem szakértőcsoportjával is egyeztetett, a kutatók leszögezték: semmi ok arra, hogy a kormány enyhítsen a korlátozásokon.

A járvány terjedésének fő tényezője az úgynevezett R0 replikációs faktor, amely arról ad információt, hogy egy koronavírussal fertőzött személy átlagosan hány további embert tud megfertőzni.

Ha a replikációs faktor egynél magasabb, akkor a fertőzés tovább terjedhet, ebben az esetben pedig tízezrek eshetnének áldozatul a járványnak, az osztrák egészségügyi rendszer pedig legkésőbb április közepén összeomlana.

Megközelítette a kétezret az igazolt fertőzöttek száma Romániában

Romániában hétfőn megközelítette a kétezret a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, az operatív törzs ezért a korábban felvázolt "negyedik forgatókönyv" alkalmazására készül, amikor már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, az enyhe tüneteket mutató betegeket pedig otthonukban kezelik. 

Romániában hétfő kora délutánig 1952-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 192 volt, ami elmarad az előző napi 300 feletti rekordtól, de nagyságrendileg megegyezik a korábbi három nap átlagával.

Az igazolt fertőzöttek közül 53-at intenzív osztályon ápolnak, 33 beteg állapota súlyos, 44-en haltak bele eddig a betegségbe, 180 embert viszont már gyógyultnak nyilvánítottak. Külföldön hétfőig 16 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem ezer otthoni elkülönítésben lévő embert helyeztek már hatósági karanténba, 30 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. A rendőrök az utóbbi 24 órában 12 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsításáért, és csaknem 1300 esetben bírságoltak a karanténrendelkezések megsértéséért.

A kijárási korlátozás megsértése miatt újabb több mint tízezer embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában átlagosan 1600 lejjel (117 ezer forint). Bukarestben a csendőrség autóiból hangosbemondón figyelmeztetik a lakosokat, hogy csak különösen indokolt esetben hagyják el otthonaikat.

Romániában jelenleg 9464 embert tartanak hatósági karanténban, 124 ezret otthoni elkülönítésben.

Az operatív törzs már korábban jelezte: Romániában mintegy 2000-2300 kórházi ágy áll rendelkezésre a COVID-19-ben szenvedő betegek kezelésére, és ha a fertőzöttek száma meghaladja ezt a kezelési kapacitást, akkor a könnyebb eseteket otthonaikban fogják kezelni. A negyedik forgatókönyv szerint már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, sőt, szükség esetén a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosok is szolgálatban kell maradjanak, hogy részt vegyenek a gyógyításban.

Közben Romániában is elkezdték a védőmaszkok gyártását. Jelenleg napi 150 ezer készül belőlük, de április közepéig a termelési kapacitás eléri a napi félmilliót - ígérte Virgil Popescu gazdasági miniszter.

A külügyminisztérium szerint Románia párizsi nagykövetségének hét alkalmazottja fertőződött meg, a külképviselet ezért korlátozta tevékenységét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!