2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Koronavírus-vakcinára várnak a világ országai

A 64 milliót is meghaladta a koronavírus-fertőzöttek száma a világban. Közülük 40 millióan már meggyógyultak, de másfél millióan belehaltak a kórba. Ezek az adatok csak a regisztrált eseteket tartalmazzák, így a járványhelyzet a valóságban sokkal súlyosabb lehet. A legtöbb országban már az oltási kampányt tervezik. Elsőként a fejlett országok kapnak majd az oltóanyagból.

  • Koronavírus-vakcinára várnak a világ országai

Az új típusú koronavírus már december közepén jelen volt az Egyesült Államokban – tudósított a kínai állami televízió az Amerikai Járványügyi Hatóság új tanulmányára hivatkozva. Az amerikai szakemberek 7400 vérmintát elemeztek, amelyeket december 13. és 17. között vettek le az Egyesült Államok nyugati parti államaiban. Közülük 106 esetben találtak antitesteket vagyis ennyien kapták el a kórt.

Korábban olasz és brazil szakemberek is arra jutottak, hogy a vírus már jóval a járvány kínai kitörése előtt jelen volt országaikban. A kínai vezetés is arról próbálja meggyőzni a világ közvéleményét, hogy a vírus nem kínai eredetű. Azt azonban aligha titkolhatják, hogy az első járvány első kitörése Vuhanban volt, amiről késve tájékoztatták az Egészségügyi Világszervezetet. A WHO végül csak március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust.

A felelősség kérdésétől függetlenül az A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább. Míg Kínában kedden 9 új esetet regisztráltak a hivatalos adatok szerint, addig az Egyesült Államokban közel 200 ezret. Amerikában 13 millióan fertőződtek meg eddig, akik közül 270 532-en haltak meg.

Indiában 9 millió 460 ezer fertőzöttet regisztráltak, de a tesztek korlátozott mennyisége miatt valós számuk ennek sokszorosa lehet.

A hivatalos statisztika pontossága Brazíliában is megkérdőjelezhető. Ott 6 millió 386 ezer esetet jelentettek, 173 ezer áldozattal.

A világ szegény országai most attól tartanak, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió, valamint a Föld többi gazdag országa előzetesen felvásárolták maguknak a gyógyszergyártók koronavírus vakcináit, így nekik csak megkésve szállíthatnak majd.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodájának vezetője azt közölte, hogy a koronavírus-világjárvány miatt évtizedes trend fordul meg és újból nő a szegények száma a világban. Ráadásul a járvány a legszegényebbek és a legkiszolgáltatottabbak között pusztít a leginkább, ezért a pandémia következtében duplájára nőhet az AIDS, a malária és a tuberkulózis halálos áldozatainak a száma. Arra pedig már az ENSZ menekültügyi főbiztosságában figyelmeztettek, hogy a járvány miatt a migrációs nyomás is erősödni fog és a segélyszervezeteknek sokkal több ember ellátásáról kell gondoskodniuk majd.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!