2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Kormányátalakítással védeni meg a „fenyegetésektől” az országot az elnök

  • Kormányátalakítással védeni meg a „fenyegetésektől” az országot az elnök

Kormányának „mélyreható átalakítását” tervezi Nicolás Maduro venezuelai elnök – közölte Delcy Rodriguez alelnök vasárnap, miután a latin-amerikai országot a múlt héten napokig tartó áramszünet sújtotta az ellenzékkel vívott hatalmi harc közepette.

„Nicolás Maduro elnök felkérte a teljes kormányt, hogy nyújtsa be szerepkörét felülvizsgálatra a bolivári kormány módszereinek és tevékenységének mélyreható átalakítása”, továbbá „a haza mindennemű fenyegetéstől való megvédése érdekében” – írta Twitter-bejegyzésében Rodriguez.

A kormányátalakítás terve annak a közel egy héten át tartó áramszünetnek a nyomán vetődött fel, amely megbénította a már amúgy is hiperinflációtól, élelmiszer- és gyógyszerhiánytól, valamint több millió állampolgárának kivándorlásától sújtott, olajban gazdag országot.

A venezuelai elnök egy nappal korábban ismételten szándékos külső beavatkozásnak tulajdonította a tartós áramkimaradást, amely révén szerinte az ország jelenlegi politikai rendszerét akarják megdönteni. Elsősorban az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó irányításával „kibertámadást” hajtott végre Venezuela legnagyobb vízerőműve ellen.

Ezzel szemben a magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaido felhívta a figyelmet arra, hogy az egész országot sújtó múltkori áramszünet oka valójában a kormány hanyagsága és korruptsága. Helyi villamosmérnökök a Reuters hírügynökségnek arról beszéltek, hogy a rendszeres áramkimaradások a szükséges beruházások hiányára, illetve az erőművek és a távvezetékhálózat karbantartásának elhanyagolására vezethetők vissza.

A latin-amerikai ország ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlamentje Guaido kérésére éppen az áramkimaradások miatt hirdetett szükségállapotot. A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!