2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Az áramszünet véget ért a patthelyzet nem

Véget ért a Venezuelát napok óta megbénító országos áramszünet, amiért Nicolás Maduro elnök első sorban az Egyesült Államokat vádolja. A dél-amerikai országban még mindig patthelyzet van Maduro és a magát szintén államfőnek tekintő Juan Guaido között.

  • Az áramszünet véget ért a patthelyzet nem

Visszatért az élet a venezuelai utcákra, miután véget ért az országot napokon át megbénító általános áramkimaradás.

„Kaotikus a helyzet, az áramszünet még inkább azzá tette. Nem volt víz, nem volt telefon, sem internet. Nem tudtunk kommunikálni, napokig nem tudtunk semmit a külföldön élő rokonainkról, és azt sem, hogy mi történik az országban” – mondta egy caracasi lakos.

Azzal, hogy visszajött az áram, csak egy hárult el a Venezuelát sújtó számos probléma közül. A helyi pénz már régóta értéktelen, a helyette használt dollárral pedig csak kevesen rendelkeznek, ezért az országba egy ideje újraindult a cserekereskedelem.

„Az emberek háztartási cikkeket hoztak, hogy ételre cseréljék azokat, mert nincs dollárjuk, nincs készpénzük. Becserélték, amit tudtak. Ha lisztjük volt, akkor azt egy kiló paradicsomra, vagy egy kiló hagymára” – mondta egy piaci árus.

A Nicolás Maduro vezette rezsim szerint csakúgy, mint az országot megroppantó gazdasági válság, úgy az áramszünet is külső beavatkozás, konkrétan amerikai szabotázs eredménye.

Közben az utolsó amerikai diplomata is elhagyta Venezuelát, az országgal pedig minden kapcsolatot megszakított az Egyesült Államok, amelyik nem Madurót, hanem Juan Guaido ellenzéki vezetőt ismeri el Venezuela elnökeként.

Latin-Amerikában a legtöbb ország szintén Guaidót tartja jogos államfőnek – a kevés kivétel egyike Bolívia, amelynek elnöke pénteken arra intette a Nyugatot, hogy tartsa távol magát a venezuelai belpolitikától.

„A történelem megmutatta nekünk, hogy a múltban történt külső beavatkozások, mint például Líbiában vagy Irakban, sosem oldottak meg semmit. Épp ellenkezőleg: eltörölték a demokráciát” – mondta Evo Morales.

A Maduro-rezsim legnagyobb hatalmú támogatói Oroszország és Kína, mindkét állam felé komoly olajszállítási kötelezettségei vannak a dél-amerikai országnak.

A Maduro megbuktatásán dolgozó Juan Guaido szerint viszont a venezuelai vezetés hosszú távon nem számíthat Moszkvára és Pekingre sem.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!