2019. május 22.,
szerda, Júlia, Rita napja

Fosztogatni kezdték a boltokat az emberek

Hír TV

2019. március 11., hétfő 13:37, frissítve: hétfő 14:36

Fosztogatni kezdték a boltokat a kétségbeesett venezuelaiak. A hatóságok több mint 40 embert tartóztattak le. A magát ideiglenes elnöknek kikiáltott Juan Guaido szerint ki kell hirdetni az országos vészhelyzetet.

Egyre drámaibbá válik a helyzet Venezuelában. Több mint negyvenen törtek be egy szupermarketbe, hogy élelmiszerhez jussanak. A dél-amerikai országot napok áram kimaradások sújtják, élelmiszer és vízhiány van, valamint akadozik a mobiltelefon szolgáltatás is. Hétfőn az iskolák, valamint az üzletek többsége is zárva tart.

„Sok a bizonytalanság. Nem tudjuk mit fogunk enni. Nekem van egy elektromos tűzhelyem, de azt nem tudom használni, gáztűzhelyem nincs. Meg kell kérdeznem a szomszédomat, hogy használhatom-e az övét” – panaszkodott ez a caracasi nő.

A magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltott Juan Guaido mélységesen elítélte a Maduro-rezsimet, a mivel a rendszeres áramkimaradások miatt már 17 ember hunyt el a kórházakban. A politikus közölte: felszólítja a Parlamentet, hogy hirdessen ki országos vészhelyzetet.

„Hétfőn kikérem az országgyűlés véleményét. Felkérem a honatyákat, minősítsék katasztrófa sújtotta területté az országot. Sürgősen el kell hárítanunk a vészhelyzetet, nem hagyhatjuk magukra az embereket. Maduro péntek óta azt mondja, hogy 3 órán belül helyreállítják az áramszolgáltatást. Ez azóta sem történt, sőt az áramkimaradás okát sem hajlandóak elárulni” – közölte az ideiglenes elnök, aki országos tüntetésekre szólította fel híveit.

Maduro az áramkimaradások miatt az Egyesült Államokat hibáztatja. Szerinte Washington „elektromos háborút” folytat Venezuelával szemben.

Guaido szerint a katonák többsége az ő oldalán áll

A magát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaido egy hétfői interjúban arról beszélt, úgy látja, hogy a venezuelai katonák többsége mögötte áll, annak ellenére, hogy a katonai vezetés Nicolás Maduro elnök mögött sorakozik fel.

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádión elhangzott beszélgetésben Guaido hangsúlyozta, hogy a tisztikar vele egykorúakból áll: fiatal, családos férfiakból, akik elkeseredettek amiatt, hogy fizetésükből nem tudnak megélni. Kifejtette: biztos benne, hogy 80-85 százalékuk változást akar – szemben a hadsereg felső vezetésével.

Arra a kérdésre, hogy miképp lehetne végrehajtani egy kormányváltást az országban, Guaido nem zárta ki teljesen a katonai beavatkozás lehetőségét. Az ellenzéki vezető arról beszélt, hogy a diktatúra megdöntéséhez erőre van szükség, és ennek érdekében semmilyen lehetőséget nem zár ki. Stratégiáját erőszak nélküli nyomásgyakorlásnak nevezi, a cél ugyanis az emberek mozgósítása - mindenféle politikai kötődéstől függetlenül.

Vasárnap Guaido arról beszélt, hogy a nemzetgyűlésnek szükségállapotot kellene elrendelnie az országot sújtó áramkimaradások miatt. A venezuelai kormány hétfőre szabadnapot rendelt el, a diákok és a munkavállalók ismét otthon maradhattak. Az országban már múlt hét pénteken tanítási szünetet hirdettek az iskolákban.

Venezuela egyes részein csütörtök óta szünetel az áramszolgáltatás, ezért sok üzlet azóta zárva tart. A fővárosban, Caracasban nem működik a metró, a nemzetközi reptereken pedig sok járatot törölni kellett. Az áramszünetek és a rosszul működő generátorok miatt több, kórházi kezelés alatt álló beteg halt meg az elmúlt néhány napban.

A Reuters hírügynökség tudósítása arról számolt be, hogy vasárnapra hatalmas sorok alakultak ki a még nyitva tartó üzleteknél, az emberek ivóvízhez és üzemanyaghoz próbálnak hozzájutni. Az áramszünet miatt az egyébként is szűkös élelmiszerkészletek egy része tönkrement, hiszen az ország számos területén nincs áram, így nem működnek a hűtők és a fagyasztók a boltokban és az emberek otthonaiban.

A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújtja, amely miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására. Az országban hatalmas infláció és általános áruhiány van.

Venezuelában hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro elnök és az önmagát januárban ideiglenes elnökké kikiáltó Juan Guaido között. A világ kormányai megosztottak Guaido elismerésében: míg Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes elnöknek.