2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Konzervatív győzelem az első fordulóban

A konzervatív Nikosz Anasztasziadesz nyerte a ciprusi választások első fordulóját. Nem sikerült azonban megszereznie a szavazatok többségét, ezért második fordulót tartanak a szigeten.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap segítségét kereső jelölt vezet a ciprusi elnökválasztás első fordulója után. A ciprusiak vasárnap választottak, de a jobbközép Demokrata Tömörülés elnöke nem szerezte meg az ötvenszázalékos többséget, ezért egy hét múlva második fordulót tartanak. Az Európai Unió tavaly óta tárgyal a nikosiai vezetéssel egy pénzügyi mentőcsomag lehetőségéről. De addig nem ad pénzt a csőd szélén álló Ciprusnak, amíg nem iktatják be az ország új elnökét.

– A mostani eredmény alapján jövő vasárnap simán nyerek – nyilatkozta Nikosz Anasztasziadesz, hozzátéve: ez lehetővé teszi a politikai szövetség kiterjesztését és a nemzeti megmentési kormány megalakítását.

Uniós helyett orosz pénzből mentené meg Ciprust

A jobbközép politikus kampányában arról beszélt, hogy Ciprust a 17 milliárd eurós hitellel lehetne megmenteni az államcsődtől. A pénzt a bankrendszer feltőkésítésére használnák. Anasztasziadesz azt mondta: akkor is megállapodna Brüsszellel, ha kemény megszorításokat kérnek a mentőövért cserébe. A második helyen a kommunisták jelöltje, Sztavrosz Malasz volt egészségügyi miniszter végzett. A korábbi tárcavezető az unió helyett Oroszország pénzéből mentené meg az országot.

– Közösen megbirkózhatunk a válsággal, ha fejlesztésekbe kezdünk és nem folytatunk kemény megszorító politikát – fogalmazott korábban Sztavrosz Malasz baloldali jelölt.

Ciprus egyébként a görög válság óta abból a három és fél milliárd dolláros kölcsönből tartja fenn magát, amelyet az orosz kormánytól kapott 2011-ben. Becslések szerint az ország bankjaiban 25-30 milliárd eurónyi orosz rubel lehet, és több pénzintézetben is nagy az oroszok befolyása. A választások után ezért várhatóan Brüsszel követelni fogja, hogy világítsák át a pénzintézetekben lévő betéteket. Az unió ugyanis így derítené ki, hogy az oroszok a ciprusi bankokat használták arra, hogy tisztára mossák feketén szerzett jövedelmüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!