2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

2x2 néha öt 19:10

Külföld

Könnyítene a külföldiek munkavállalásán az osztrák kormány

Tovább könnyítené az EU-n kívüli országokból származó szakképzett munkavállalók bejutását az osztrák munkaerőpiacra az osztrák kormány.

  • Könnyítene a külföldiek munkavállalásán az osztrák kormány

Tekintettel a szakmunkáshiányra és a demográfiai változásokra, a kormány csütörtökön felülvizsgálatra küldi a "piros-fehér-piros" (RWR) kártya reformjáról szóló törvényjavaslatot munkavállalási eljárás egyszerűsítése és gyorsabb feldolgozhatósága céljából.

Az egyik újdonság az idénymunkások számára is kiadható RWR kártya lesz, a nyelvvizsga-bizonyítványok pedig a jövőben hosszabb ideig lesznek érvényesek.

Jelenleg mintegy 124 ezer betöltetlen munkahelyet tartanak nyilván az osztrák munkaügyi nyilvántartó hivatalnál, ami Martin Kocher munkaügyi miniszter csütörtöki nyilatkozata szerint rekord.

Az üzleti szféra már régóta szorgalmazza a piros-fehér-piros kártya reformját, hogy megkönnyítse a külföldi szakképzett munkavállalók belföldi munkaerőpiacra jutását. Az egészségügyi és az ápolási ágazatban, az idegenforgalomban, az informatikában vagy a gépészetben a vállalatok és intézmények munkaerőhiánnyal küzdenek.

"Jobban, gyorsabban, tovább" - így foglalta össze Kocher a 2011-ben az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli országokból származó személyek számára bevezetett piros-fehér-piros kártya reformját.

Ausztriában jelenleg mindössze 5388 ilyen kártya van használatban, és a kártyák kibocsátása korábban több hónapot vett igénybe. Legkésőbb 2023. január elsejéig, de "talán már ősszel" hatályba kell lépnie az "új" piros-fehér-piros kártyának, amely sok mindent egyszerűsít és felgyorsít - jelentette be Kocher.

A három éve idénymunkásként foglalkoztatottak a jövőben "törzsgárda" idénymunkásokká válhatnak. Azok pedig, akik két éve rendszeres idénymunkásként dolgoznak, "rendszeres" idénymunkásként kaphatnak piros-fehér-piros kártyát. Ebből különösen a mezőgazdaság, az erdészet és az idegenforgalom profitálhat.

A szakemberek az új rendszerben akár hat hónapra is érkezhetnek Ausztriába egy-egy projektre, amihez csak vízumra és munkavállalási engedélyre lesz szükségük, átfogó eljárásra viszont nem. Számukra lehetőséget kell biztosítani a tartózkodási engedély RWR-kártyára váltására. A könnyítés abból a meggondolásból született, mert különösen az IT-ágazatban, a gépgyártásban vagy az induló vállalkozásoknál a munkaadóknak gyakran csak rövid projektekhez van szükségük szakemberekre - fejtette ki Margarete Schramböck gazdasági miniszter.

Napirendre került a pontrendszer lazítása is. Az RWR kártya megszerzéséhez a különböző foglalkozási és képzettségi csoportokba tartozó kérelmezőknek jelenleg bizonyos pontszámot kell elérni egy követelménylista szerint. A jövőben a hiányszakmákban a szakmunkásbizonyítvány az egyetemi diplomával azonos pontszámot fog kapni. Amennyiben a munkaadó nyelve angol, akkor az angol és a német nyelvtudásért azonos pontszám jár majd. A hároméves szakmai tapasztalattal rendelkező informatikusok akkor is felvételt nyerhetnek, ha nem rendelkeznek diplomával.

Elisabeth Köstinger idegenforgalmi miniszter a tervezetet értékelve hangsúlyozta: "a szakképzett munkaerő hiánya miatt a turisztikai ágazatnak sürgősen szüksége van szakképzett munkaerőre". Dagmar Belakowitsch, az ellenzéki, jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szociális szóvivője ezt másként látta: "nincs szükségünk bevándorlásra az osztrák szociális rendszerbe". A Zöldek ezzel szemben úgy látják, hogy a külföldiek, akik Ausztriában dolgoznak, adót és társadalombiztosítási járulékot fizetnek.

Az osztrák iparszövetség a szakképzett munkaerő hiánya ellen tett fontos lépésről beszélt. A kereskedelmi kamara szerint ez értékes hozzájárulás a szakképzett munkaerő hiánya ellen. Az osztrák szállodaszövetség az "iparág jó napjának" nevezte a kezdeményezést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: 2X2 néha 5

Szélesvásznú történelem: 2X2 néha 5

Az 1955-ös 2X2 néha 5 című alkotás egy szocialista operettfilm, amelynek rendezője Révész György. A műsor első részében Gyurkovics Zsuzsával, a film egyik főszereplőjével beszélgettünk, míg a második részben László Ferenc kultúrtörténész volt a stúdió vendége.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Meglehetősen nagy megdöbbenést keltett a diplomáciai adok-kapok, amelynek Ukrajna és egyik legfontosabb szövetségese, Lengyelország között lehettünk tanúi a napokban – írja a Magyar Nemzet. Miért mehettek ennyire messzire az ukránok, mi állhatott Zelenszkij elnök éles szavai mögött?
Hölvényi György: Európa politikai elitje eltávolodott a normalitástól

Hölvényi György: Európa politikai elitje eltávolodott a normalitástól

A KDNP alelnöke szerint Európa politikai elitje eltávolodott a normalitástól, ez jól látszik például a háborúra és a korrupciós botrányokra adott reakciókból is. A helyzeten a közelgő EP választáson lehet csak változtatni – jelentette ki Hölvényi György, Európai Parlamenti képviselő.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!