2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Épségben megérkeztek Frankfurtba a Kabulból kimenekített magyarok

  Épségben kimenekítettek 26 magyar állampolgárt Afganisztánból - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Magyar Levente azt is elmondta: ma hajnalban felszálltak azok a repülőgépek is Magyarországról, amelyek a még Kabulban tartózkodó magyarokat, illetve a magyar csapatokat korábban segítő afgán állampolgárokat hivatottak kimenekíteni.

  • Épségben megérkeztek Frankfurtba a Kabulból kimenekített magyarok

 

TOVÁBBRA IS KAOTIKUS ÁLLAPOTOK URALKODNAK A KABULI REPÜLŐTÉREN

Továbbra is káosz uralkodik a kabuli repülőtéren. Számos ország próbálja kimenekíteni az állampolgárait Afganisztánból, ám a gépek felszállását megnehezíti, hogy a kifutópályákat elözönlötték a menekülni próbáló emberek. A tömeg megfékezésére az amerikai és a tálib katonák is lövéseket adtak le. Közben az afgán fővárosban álhírek terjednek arról, hogy a reptérre érkezőknek a nyugati országok segítenek elhagyni a várost.

TÖBB AFGÁN VÁROSBAN TÜNTETTEK A TÁLIBOK ELLEN

Számos afgán városban tüntettek a tálibok ellen, a megmozdulásokban többen életüket vesztették. Helyszíni jelentések szerint lövések is eldördültek. Azt egyelőre nem tudni, hogy az emberek halálát ez okozta, vagy a tömeg taposta agyon őket. A volt afgán első al-elnök, aki a tálib hatalom-átvétel után magát ügyvivő elnöknek nevezte ki, támogatásáról biztosította a tüntetőket. Afganisztánban ma tartják a függetlenség napját, az egykori brit gyarmati uralom végét, a megmozdulások azonban már tegnap elkezdődtek. A tálibok tüzet nyitottak mindazokra, akik az afgán zászlót próbálták kitűzni.

 

KKM: Már Frankfurtban van az Afganisztánból kimentett huszonhat magyar

Csütörtök hajnalban megérkezett a németországi Frankfurtba az a huszonhat magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Magyar Levente elmondta, a magyarok már biztonságban vannak, és valószínűleg csoportokban érkeznek Budapestre még csütörtökön.

    Szólt arról is, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették "különböző minőségekben". A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba - tette hozzá.

    "Nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen nemcsak Kabulban vannak kaotikus állapotok, hanem az egész közép-ázsiai légtérre jellemző az, hogy ott tülekedik a fél világ, mindenki menekítené ki az állampolgárait" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen járt közbe az üzbég miniszterelnök-helyettesnél, hogy soron kívül megkapják a magyar gépek az engedélyt, hogy Üzbegisztán légterén átrepülhessenek és üzemanyaghoz jussanak.

    Magyar Levente nagy kérdésnek nevezte, hogy Kabulban milyen állapotok fogadják a magyar gépeket, és milyen ütemben tudják majd felvenni az utasokat, de - mint ígérte - mindent megtesznek, hogy a repülőgépek ne üresen legyenek kénytelen visszatérni Magyarországra.

    Hangsúlyozta, hogy Magyarország semmiféle "elosztási mechanizmusban" nem kíván részt venni az afganisztáni menekülthullám kapcsán. "A mi álláspontunk sziklaszilárd: ide senki nem jöhet, akit mi nem hagyunk jóvá, akit nem fogadunk be, és akit mi befogadunk azok kizárólag azok az afgán állampolgárok, akik a magyar csapatoknak valamilyen módon a segítségére voltak az elmúlt években" - emelte ki az államtitkár.

    Kérdésre elmondta azt is, a mostani helyzet szerint akár néhány hét is rendelkezésre állhat, hogy a menekítési műveleteket elvégezzék, de ebben nem lehet bízni, így most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban elszállítsák az ottrekedteket.

    Kérdéses az is, hogy az afgán civilek, akik ígéretet kaptak a távozásra, valóban eljutnak-e a kabuli repülőtérre. Egyelőre még a magyarok közül sem jutott el mindenki a kabuli légikikötőbe - tette hozzá Magyar Levente.

    A magyar repülőgépre felszálló afgánokat előzetesen a nemzetbiztonsági szakszolgálatok átvilágították, így olyan nem jöhet Magyarországra, akit "ne ismernénk", hiszen ezek az emberek éveken át dolgoztak a magyar csapatokkal - mondta az államtitkár.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!