2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Kiutasíthatják az amerikai titkosszolgálatok képviselőjét

Az amerikai kémbotrány miatt kiutasítja az amerikai titkosszolgálatok berlini képviselőjét Németország. Ezt a szövetségi parlament titkosszolgálatokat ellenőrző bizottságának elnöke jelentette be. Helyi médiaértesülések szerint ugyanis újabb amerikai kémet lepleztek le. A katonai területen dolgozó férfi a gyanú szerint az egyik amerikai titkosszolgálatnak gyűjtött adatokat. Egy héten belül ez már a második amerikai kémügy: múlt héten a német titkosszolgálat egyik munkatársáról derült ki, hogy titkos adatokat csempészett ki a CIA-nak. Washington egyelőre nem kommentálja az ügyet.

A német titkosszolgálat berlini központjában már két amerikai kémügyben is vizsgálódhatnak az ott dolgozók. Múlt héten derült ki, hogy egyik munkatársuk évekig szivárogtatott ki belső információkat az amerikai CIA-nak – a férfit őrizetbe vették. Ezen a héten pedig egy olyan amerikai kémet lepleztek le a hatóságok, aki katonai területen gyűjtött adatokat egy amerikai titkosszolgálatnak. A német hatóságok házkutatásokat tartottak, de letartóztatásra egyelőre nem került sor. A férfi állítólag a német védelmi minisztériumban dolgozott.

Angela Merkel német kancellár a múlt heti ügyről úgy nyilatkozott, hogy ha valóban így történt, akkor súlyos esetről van szó. „A legújabb hírekkel kapcsolatban annyit mondhatok, hogy a szövetségi államügyésznek kell állást foglalnia. Én ezt innen nem tehetem meg. Mindent, amit a kormány tud, időben közöljük az ilyen ügyekben illetékes parlamenti ellenőrző bizottsággal.”

A mostani kémügyeknek már komoly előzményei vannak. Tavaly derült ki, hogy Washington németek millióiról gyűjtött adatokat, és Angela Merkel kancellár telefonját is lehallgatta. Elemzők szerint Berlin egyre inkább elveszíti bizalmát legfőbb szövetségese, Amerika iránt, és ez számos kérdésben ronthatja a két ország közti együttműködést.

Az egyik legnagyobb német napilap, a Süddeutsche Zeitung egyik véleménycikkében például úgy fogalmaz: az iraki háború és Edward Snowden leleplezései óta a németek felháborodva figyelik Washington mértéktelenségét. A lap azt írja: barátokkal ilyet nem lehet megtenni.

Bár Berlin azonnali magyarázatot követelt, Washington hivatalosan egyelőre nem kommentálta az újabb ügyeket. A CIA főnöke telefonon egyeztetett a kérdésben a német kormány illetékesével, a beszélgetés részletei azonban nem ismertek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!