2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Külföld

Kínai elnök: Kína mindig is jó barátja lesz a csendes-óceáni szigetországoknak

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn levélben küldte el üzenetét a kínai és csendes-óceáni szigetországok külügyminisztereinek Fidzsin megrendezett találkozójára, kijelentve, hogy Kína mindig is jó barátja lesz a csendes-óceáni szigetországoknak.

  • Kínai elnök: Kína mindig is jó barátja lesz a csendes-óceáni szigetországoknak

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hszi üzenetében rámutatott: Kína ahhoz az elvhez tartja magát, hogy a különböző országok méretüktől függetlenül egyenlők. Mindegy, hogy a nemzetközi helyzet hogyan változik - tette hozzá, - Kína mindig is jó barátja és partnere marad a csendes-óceáni szigetországoknak. Hangsúlyozta továbbá: az ázsiai és csendes-óceáni régió békéjének és stabilitásának védelme, valamint az ottani országok fejlődésének és jólétének előmozdítása a térségben élők közös kívánsága, és a régió országainak közös felelőssége. A kínai elnök kijelentette: Kína kész együtt dolgozni a csendes-óceáni szigetországokkal a kihívások leküzdése, valamint a közös fejlődés érdekében.

A hétfőn megtartott találkozón Vang Ji kínai külügyminiszter személyesen vett részt. Vang a térségben tett tíznapos körútja során Fidzsi mellett már a Salamon-szigeteket, Kiribatit és Szamoát is felkereste. Az Egyesült Államok, valamint egyebek mellett a csendes-óceáni szigetországokkal hagyományosan szorosabb kapcsolatot ápoló Ausztrália aggodalommal figyeli Kína diplomáciai tevékenységét a régióban.

Sajtójelentések szerint a találkozó után Vang újságíróknak elmondta: a részvevők öt területet jelöltek ki az együttműködésre - egyebek mellett a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállást, - ám további egyeztetésekre lesz szükség a nagyobb fokú egyetértés kialakítására. Az együttműködés kijelölt területei között nem említette a biztonságot, jóllehet Kína nemrégiben biztonsági megállapodást írt alá a Salamon-szigetekkel. A megállapodás értelmében Kína rendőri és katonai csapatokat küldhet a Salamon-szigetekre, hogy segítsenek a helyi kormánynak fenntartani a társadalmi rendet és felszámolni a belföldi fenyegetéseket. Ezenkívül kínai hadihajók is kiköthetnének a szigetországban, hogy utánpótlást vegyenek fel. Az egyezményt többen bírálták, mert attól tartanak, hogy ez a régió militarizálásához vezet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!