2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Kínában május 22-én nyitják meg az elhalasztott parlamenti ülésszakot

Május 22-én nyitják meg Kínában az eredetileg március elejére tervezett, a koronavírus-járványra tekintettel azonban elhalasztott éves parlamenti ülésszakot - jelentette szerdán a Hszinhua.

  • Kínában május 22-én nyitják meg az elhalasztott parlamenti ülésszakot

A kínai állami hírügynökség arról számolt be, hogy a döntéshozók szerint a helyzet javulásának köszönhetően az országban a társadalmi és gazdasági élet fokozatosan visszatérhet a rendes kerékvágásba, és megvannak a parlamenti ülésszak megtartásának feltételei is.

Az Országos Népi Gyűlés a legfelsőbb törvényhozó hatalom Kínában, minden évben általában tíz napig ülésezik, és feladata egyebek mellett az adott évi gazdasági célszámok meghatározása, illetve a legfontosabb politikai irányelvek, törvények, az állami költségvetés megvitatása és elfogadása.

A határozatlan idejű elnapolásra a magas fertőzésveszély miatt volt szükség, ugyanis a Pekingben rendezett eseményen közel nyolcezer résztvevő gyűlne egybe a kínai országgyűlésnek helyet adó Nép Nagy Csarnokában.

Ezzel párhuzamosan, május 21-én megkezdődhet a legfőbb politikai tanácsadó szervnek számító, mintegy kétezer tagot számláló Kínai Népi Politikai Konzultációs Konferencia éves ülése is.

A Hszinhua jelentéséből az nem derült ki azonban, hogy az ülésszakra az eddigi évek gyakorlatának megfelelően az ország különböző részeiről Pekingbe utaztatják-e a kínai parlament mintegy háromezer képviselőjét, vagy esetleg alkalmaznak-e virtuális megoldásokat a gyűlés során.

Egyelőre még nem tudni, hogy milyen hosszúra tervezik az idén a két ülésszakot, a fővárosban ráadásul egyelőre szigorú intézkedésekkel igyekeznek megakadályozni a járvány újabb kialakulását - a Pekingbe érkezőknek beutazásukat követően kéthetes - külföldről érkezők esetében háromhetes - karanténba kell vonulniuk.

Kína szárazföldi részén az elmúlt hetekben az újabb fertőzöttek száma mérsékelt maradt. A jelenleg kezelés alatt álló koronavírus-betegek száma kedd éjfélig 647 volt, miközben ugyaneddig 993 tünetmentes vírushordozót tartottak orvosi megfigyelés alatt.

A hivatalos adatok szerint a szárazföldi Kínában összesen 82 858 Covid-19-ben szenvedő beteget regisztráltak, közülük 4633-an veszítették életüket.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!