2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Kim Dzsong Un elrendelte a hadsereg bevetését az áradások sújtotta térségekben

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte a hadsereg bevetését a nemrég heves esőzések és áradások sújtotta térségekben - közölte vasárnap a kommunista ország hírügynöksége a gazdasági és élelmezési válság miatti aggodalmak közepette.

  • Kim Dzsong Un elrendelte a hadsereg bevetését az áradások sújtotta térségekben

A KCNA tájékoztatása szerint a Koreai Munkapárt Központi Katonai Bizottsága a keleti Dél-Hamgjong tartományban tartott ülésén vitatta meg a viharkárokat és az újjáépítési teendőket. Kim Dzsong Un bár a tanácskozáson nem vett részt, a párt tisztségviselői tolmácsolták üzenetét, amelyben teljes állami támogatás biztosítása mellett a hadsereget is utasította a régió humanitárius segélyezésére és a szükséges készletek biztosítására.

A KCNA arról is beszámolt, hogy az észak-koreai vezető a párt tisztségviselőinek mozgósítására is felszólított "a helyreállítási kampány hozzáértő és eltökélt módon történő" végrehajtása érdekében. A helyi hírügynökség nem részletezte az árvizek okozta károkat, mindössze annyit közölt, hogy a katonai bizottság vészhelyzeti intézkedéseket vitatott meg a katasztrófa sújtotta térségek újjáépítésére, az emberek megélhetésének biztosításra, a koronavírus terjedésének megfékezésre és a terméskárok csökkentésére.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint augusztus elején a térségben 1170 ház vált lakhatatlanná, mintegy ötezer embert kellett evakuálni és kiterjedt területen kerültek víz alá termőföldek.

A katonai bizottság tanácskozására az elszigetelt ország gazdasága körüli aggodalmak hátterében került sor, amelyet egyébként is megtépáztak a phenjani vezetés nukleáris- és ballisztikusrakéta programjai nyomán elrendelt nemzetközi szankciók.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júniusban, a Koreai Munkapárt központi bizottságának plenáris ülésén elismerte, hogy országában egyre feszültebb az élelmezési helyzet, egyebek között a koronavírus-járvány és a tavaly pusztító tájfunok miatt. Korábban a pandémia okozta nehézségeket egyenesen a kilencvenes évek éhínségéhez hasonlította, amely százezrekkel végzett.

Nemrég a dél-koreai központi bank arról számolt be, hogy az észak-koreai gazdaság tavaly 23 éve nem tapasztalt mértékben zsugorodott. Dél-koreai parlamenti képviselők a múlt héten közölték, hogy az északi szomszédnak egymillió tonna rizsre van szüksége, tekintettel arra, hogy Phenjan kezd kifutni katonai és vésztartalékaiból.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!