2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Kevesebb gázt kap Románia, az oroszok nem indokoltak

Tíz százalékkal csökkentette a gázszállításokat Romániába a Gazprom. A bukaresti kormány szerint a lépés nem veszélyezteti az ellátás biztonságát, de Bulgáriának, Szerbiának vagy Moldovának már kevésbé tudnak segíteni, ha gázellátási gondjaik lesznek. A múlt héten Lengyelország kapott kevesebb gázt Oroszországtól, de a hét végére normalizálódott a helyzet.

Váratlanul közölte a Gazprom a román hatóságokkal a gázszállítások 10 százalékos csökkentését keddtől vasárnapig. A lépést nem indokolták meg, de a bukaresti vezetés szerint a román lakosság nem érez majd semmit az orosz nyersanyagimport csökkenéséből. A kelet-közép-európai országok közül Románia függ a legkevésbé az orosz gáztól, a kieső importot saját termelésből is képes pótolni. Az orosz lépés vélhetően inkább az EU felé közeledő Moldovának szól, hiszen Románia így már kevésbé lesz képes segíteni rajta, ha gázellátási gondjai lesznek télen. Más kelet-európai országokban is nagy gondokat okozna, ha kevesebb fűtőanyag jönne Oroszországból. Csehország és Bulgária 90, Lengyelország és Szlovákia több mint 60, Magyarország pedig gázellátásának több mint 50 százalékát fedezi orosz importból.

Az Európai Bizottság szerint egyelőre nincs veszélyben a kontinens gázellátása. A múlt héten a lengyelek jelentették, hogy kevesebb gázt kaptak Oroszországtól, de a hét végére stabilizálódott a helyzet.

A bizottság azt is közölte, hogy elhalasztják a hétvégére tervezett háromoldali találkozót az ukrán–orosz gázvita rendezésére. A kijevi vezetés azt kifogásolja, hogy szerinte a Gazprom politikai okokból akar magasabb áron szállítani Ukrajnának. Az orosz–ukrán gázvita már 2009-ben és 2012-ben is okozott ellátási gondokat, de Moszkva azt ígéri, az idei fűtésszezonban nem lesznek veszélyben az európai gázszállítások.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!