2024. 07. 18. Csütörtök Frigyes napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Kétszáz kilós medvét gázoltak halálra Erdélyben

Medvét gázoltak halálra egy romániai autópályán. A balesetben személyi sérülés nem történt, de egy teherautó és egy személygépkocsi is megrongálódott. Bukarestből Hermann Endre tudósított.

  • Kétszáz kilós medvét gázoltak halálra Erdélyben

Hétfő hajnalban az A3-as, Észak-erdélyi autópálya Kolozsvárt elkerülő szakaszán történt a baleset. A nagyvad az autópálya aszfaltjára tévedt. Az első gázoló még féktávolságon belül vette észre a medvét, mégsem tudta elkerülni a gázolást. Az úttesten elterült nagyvadnak ezután egy személygépkocsi is nekiment. A két járműben jelentős kár keletkezett, a medve elpusztult. A két sofőrt megszondáztatták, egyikük sem fogyasztott alkoholt.

Romániában a túlszaporodott medveállomány miatt szinte mindennaposak a háziállatok elleni támadások valamint az országúti medvegázolások. Az autópályán történő medvegázolásra is több korábbi eset előzte meg. Négy éve az A1-es, dél-erdélyi autópályán gázoltak el egy medvét. Ekkor négy személy könnyebben megsérült, két gyermek pedig pánikrohamot kapott. Öt éve ugyancsak az A1-es sztrádán, Szeben környékén három medvét gázoltak el.

Az egyik legismertebb gázolásos eset Székelyföldön történt 2019 végén. Ekkor Parajd és Szováta között egy hatalmas méretű medvét ütöttek el. A nagyvad súlyosan megsérült, törött végtagokkal közel 20 órán át szenvedett, amire a hatóságok végre megkapták a kilövési engedélyt. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki és végül Hargita megye prefektusa a pozíciójával fizetett érte.

A romániai törvények szerint vadgázolások esetén a kár a legtöbb esetben a sofőröket terheli. A közútkezelő csak akkor fizet, ha a baleset helyszínén nem volt állatok jelenlétére figyelmeztető tábla.

Romániában az utóbbi hét évben ötvenszeresére nőtt a medvék okozta károk száma és ötszázszorosára az értékük. A nagyvadat legtöbb esetben Székelyföld területén észlelték, de Románia több régiójából is egyre sűrűbben jelentenek medvekárokat. Hargita megyében az elmúlt héten 14 esetben riasztották a csendőrséget medveészlelés miatt. Brassó megyében pedig csak az idei évben több, mint 15 millió forintnyi összegre rúg a medvék és a farkasok okozta kár.

A legutóbbi becslések szerint az országban körülbelül 8000 medve él.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Sulyok Tamás: Erősíteni kell a kétoldalú párbeszédet Szlovákiával

Sulyok Tamás: Erősíteni kell a kétoldalú párbeszédet Szlovákiával

A kétoldalú párbeszédet nem csak fent kell tartani, de erősíteni is kell ahhoz, hogy Magyarország és Szlovákia regionális és európai szinten is még inkább szolgálni tudja saját nemzeti és egyben a két ország stratégiai partnerségből fakadó érdekeit - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön a Peter Pellegrini szlovák államfővel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Földrengés volt Nápoly közelében

Földrengés volt Nápoly közelében

Nápoly környékét 3,6 erősségű földrengés rázta meg csütörtökön reggel az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) közlése szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!