2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Külföld

Két évre börtönbe mehet, aki rejtegeti ebolás családtagjait

Két év börtönre ítélhetik azokat a Sierra Leone-ieket, akik rejtegetik ebolával fertőzött családtagjaikat. Az afrikai ország kormánya szerint a törvényi szigorra azért volt szükség, mert sokan nem engedik az orvosokat a betegek közelébe. Közben a brit külügyminiszter hazarendelte Sierra Leonéból az összes brit orvost és egészségügyi dolgozót. Az eddigi legsúlyosabb ebolajárványnak már csaknem másfél ezer halálos áldozata van.

Sierra Leonéban a helyi parlament büntethetővé tette az ebolás betegek rejtegetését. A döntés az után született, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta az afrikai kormányok figyelmét az úgynevezett árnyékzónákra, vagyis azokra a területekre, ahová a családok nem engedik be az orvosokat.

Az egyik legfertőzöttebb ország, Sierra Leone egészségügyi minisztere szerint a családok a félelem és megbélyegzés miatt viszik el rokonaikat az elkülönítőből vagy rejtik el őket az orvosok elől. „Biztossá kell tennünk, hogy tudjuk követni a betegeket, és hogy meg is találjuk őket, szükség van arra, hogy javítsuk az ellátásukat. Minél több ilyen üggyel szembesülünk a kezelő és elkülönítő egységeinkben, annál pontosabban tudjuk személyre szabni a kezelésüket” – fogalmazott Miatta Kargbo egészségügyi miniszter.


Közben a Kongói Demokratikus Köztársaságban is bejelentették, hogy az északi tartományokban újra megjelent az ebola. Az elmúlt napokban ugyanis több tucat ember halt meg, a WHO szerint azonban a rejtélyes kór nem az ebola volt. A kongói egészségügyi miniszter ennek ellenére ebola sújtotta övezetté nyilvánította az érintett tartományokat. „Ennek a járványnak semmi köze nincs ahhoz, ami most zajlik Nyugat-Afrikában. Ez a hetedik járvány Kongóban, amióta 1976-ban kitört az első ebolajárvány az ország északi részén. Amit az elmúlt hat járványkitörésből tanultunk, segíteni fog nekünk most is” – hangsúlyozta Felix Kabange Numbi.

A kongói orvosok szerint a most kimutatott kórokozó más törzshöz tartozik, mint amelyik Nyugat-Afrikában terjed. A február óta tartó ebolafertőzésben eddig csaknem 1500 ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!