2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Katonai támogatást ígér Iraknak a nemzetközi koalíció

Katonai támogatást ígértek Iraknak az Iszlám Állam elleni harchoz a Párizsban tartott biztonsági konferencia résztvevői. A házigazda francia elnök szerint a dzsihadisták globális fenyegetést jelentenek, ezért globális válaszra van szükség. Franciaország hétfőn felderítő repülőket küld az érintett térségbe.

Negyven ország, köztük tíz arab állam kötött szövetséget az Iszlám Állam elleni harc támogatására – közülük harmincnak a külügyminiszterei Párizsban egyeztettek, a két házigazda a francia és az iraki elnök volt. „A terrorista mozgalom elterjedt Irak és Szíria minden területén. Ez a terrorszervezet figyelmen kívül hagyja a határokat és államépítő szándékai vannak. Ez egy veszély, egy globális veszély. Éppen ezért globális válasz szükséges” – fogalmazott Francois Hollande francia elnök.

Az iraki államfő gyors légi támogatást kért a nyugati hatalmaktól, Washingtontól pedig azt várja, hogy további célzott csapásokkal segítse az iraki és a kurd hadsereget. „Folytatódnia kell a terroristák létesítményei elleni rendszeres légi hadműveleteknek. Nem engedhetjük, hogy menedékhelyeket állítsanak fel, követnünk kell őket mindenhová. Meg kell akadályoznunk a finanszírozásukat. Törvényekkel kell megtiltanunk az embereknek, hogy velük dolgozzanak, meg kell akadályoznunk, hogy a szomszédos országok harcosai csatlakozzanak hozzájuk” – közölte Fuád Masszúm iraki elnök.

A térség kulcsszereplője, Irán nem képviseltette magát a találkozón, az Egyesült Államok már korábban kizárta az együttműködést a perzsa országgal. A Hír Televízió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő ezért kétségesnek tartja a muszlim szélsőségesek ellen szerveződött koalíció sikerét.

– Abban a percben, hogy kihagyják Iránt és Szíriával szemben egy olyan kétfrontos stratégiát hirdetnek, hogy leszámolni az ISIS-szel és leszámolni Aszaddal, nekem bizonyos kételyeim vannak – mondta Nógrádi György a Hír TV stúdiójában.

Az Iszlám Államnak becslések szerint 30 ezer harcosa van Irakban és Szíriában, a dzsihadisták a hétvégén újabb videót tettek közzé egyik nyugati túszuk kivégzéséről.

Magyar nem harcol a Közel-Keleten

Nem harcol magyar állampolgár a Közel-Keleten – jelentette a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának közös, zárt ülése után. Hajdu János úgy fogalmazott: elsősorban az átutazó külföldi állampolgárokat figyelik, de az iszlám terrorszervezet megerősödése csak közvetett hatással van Magyarországra, komoly veszély nincs.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!