2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Célpont 17:55

Külföld

Katonai parádéval és színpompás felvonulással ért véget a brit uralkodó platinajubileumi ünnepségsorozata

Katonai parádéval és többórás színpompás felvonulással ért véget vasárnap Londonban a brit uralkodó platinajubileuma, vagyis trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából szervezett négynapos hatalmas ünnepségsorozat.

  • Katonai parádéval és színpompás felvonulással ért véget a brit uralkodó platinajubileumi ünnepségsorozata

    II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében júniusban tartják. Így volt ez az 1977-es ezüstjubileumon, a 2002-ben tartott aranyjubileumon és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi ünnepségeken is.

    A júniusi időpontot indokolja az is, hogy az uralkodó közismerten nem tartaná illőnek, ha édesapja halálának emléknapján ünnepelné az ország az ő trónra lépésének évfordulóit.

    II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.

    A platinajubileum méltó megünneplésére a brit kormány négynapos hétvégét hirdetett, mégpedig úgy, hogy a május utolsó hétfőjén esedékes hagyományos országos munkaszünetet csütörtökre helyezte át, és pénteket rendkívüli munkaszüneti nappá nyilvánította.

    A négynapos hatalmas rendezvénysorozaton 7800-an léptek fel, az események közvetítését a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi becslése szerint világszerte egymilliárd néző kísérte figyelemmel.

    Messze a legnagyobb rendezvény a Buckingham-palota előtt tartott, vasárnap hajnalba nyúló két és fél órás koncert volt.

    Az eseményre 22 ezer fizető vendég volt hivatalos. Ők közvetlen közelről, lelátókról nézhették a három színpadon zajló rendkívül nagyszabású műsort, de a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó híres, egy mérföld (1,6 kilométer) hosszú Mall sugárúton többszázezres tömeg gyűlt össze a rendezvényre.

    Ők óriás kivetítőkön nézhették az óriáskoncertet, amelyen sok más szereplő mellett a Queen együttesből Brian May gitáros és Adam Lambert énekes, valamint George Ezra, Craig David, a Duran Duran, Alicia Keys, Sir Rod Stewart, Andrea Bocelli, és videófelvételen Sir Elton John is fellépett.

    A négynapos hétvégén Londonban és országszerte több tízezer utcabált és pikniket rendeztek.

    Ezek közül messze a legnagyobb a windsori királyi rezidencia nyilvánosan látogatható, Long Walk nevű, 4,2 kilométer hosszú sétaútján volt, ahol vasárnap 488 piknikasztalhoz ülhetett le az a hozzávetőleg háromezer szerencsés helybéli, akinek jutott részvételi jegy.

    Vasárnapi adatok szerint az Egyesült Királyság egészében 85 ezer hasonló lakossági utcabál és piknik volt a négy nap alatt.

    Az ünnepségsorozatot záró többórás vasárnapi katonai parádé és felvonulás a Whitehall kormányzati negyedétől indult, és a vörös aszfaltjáról híres Mall sugárúton jutott el a Buckingham-palotáig.

    Az élen a királyi hintóállomány egyik legrégibb és leghíresebb példánya, a rendkívül díszes kivitelezésű, 1762-ben épült, aranyozott festésű Gold State Coach haladt.

    A királynő nem ült a hintóban, de a hat ló vontatta, négytonnás jármű ablakára vetítettek róla egy felvételt, amely 27 éves korában, koronázásának napján készült róla, és amelyet hologram-technikával teljesen élethűvé varázsoltak.

    Ez a hintó szállította II. Erzsébet királynőt a londoni Westminster apátságban 1953-ban tartott koronázási ceremóniára.

    A katonai parádét felvonulás követte, a királynő uralkodásának eddigi hét évtizedét végigkísérő divatirányzatok, autótípusok, technikai eszközök és zenei stílusok színpompás megjelenítésével, színházi sikerek részleteinek rögtönzött előadásaival.

    Különösen hangos sikert aratott az elmúlt évtizedek James Bond-filmjeiben feltűnt csodaautók felvonulása.

    A parádét Ed Sheeran énekes és a nemzetközi celebvilág kétszáz más képviselője zárta, akik a többszázezres ünneplő tömeggel együtt énekelték el az uralkodó tiszteletére a brit nemzeti himnuszt.

    A királynő, aki visszatérő mozgásproblémái miatt a négynapos ünnepségsorozat több eseményéről távol maradt, ezúttal jelen volt, a tömeg egetverő üdvrivalgása közepette megjelent a Buckingham-palota teraszán és családtagjai társaságában ott hallgatta meg a platinajubileumi hétvégét záró himnuszt.

Fotó: Aaron Chown/AP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Péntekre virradóra, detonáció történt egy rotterdami építőipari szakiskola bejáratánál, és az elkövetők horogkereszteket és obszcén szavakat festettek az épület homlokzatára – írta pénteken az NlTimes hírportál.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!