2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Katalónia függetlenségéről szavazhatnak

November 9-re tűzte ki a Katalónia függetlenségéről szóló népszavazást a tartomány elnöke azután, hogy a katalán parlament pénteken elfogadta a népszavazási törvényt. A madridi kormány alkotmányellenesnek tartja a referendumot, és közölte, hogy megakadályozza a voksolás megtartását.

Katalónia nem hátrál meg a sikertelen skót függetlenségi népszavazás után. A katalán tartomány elnöke, Artur Mas szerint más nemzetekhez hasonlóan a katalánoknak is joguk van ahhoz, hogy maguk döntsenek a jövőjükről. A tartományelnököt éljenző tömeg fogadta Barcelonában, a városi tanács épülete előtt.

A katalán tartományi parlament pénteken fogadta el a népszavazási törvényt. A közvélemény-kutatások szerint a katalánok többsége is egyetért a népszavazással. A katalánok akkor sem emelnének akkora falat Spanyolország és a tartomány közé, mint amekkorán a függetlenségi törekvéseket ellenző spanyol miniszterelnök Kínában sétált. A spanyol kormány csak Mariano Rajoy hazatérése után ül össze, de a kormányfő helyettese nem hagyott kétséget afelől, hogy milyen döntés várható.


A Rajoy-kormány az alkotmánybíróságon támadná meg a katalán népszavazási törvényt. A spanyol alkotmány értelmében ugyanis függetlenségi népszavazást csak az összes választásra jogosult spanyol állampolgár részvételével tarthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!