2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Kampány a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítésére

Hír TV

2020. december 2., szerda 22:00

Már a magyar himnusz éneklése miatt is vizsgálódik az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

Hétfőn kommandósok tartottak házkutatást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházában, és a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonában.

Ott Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet, és az autonómiáról szóló kiadványokat foglaltak le.

Szijjártó Péter a NATO-szövetségesek támogatását kérte.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői már a helyszínre siettek, hogy a történtekről tájékozódjanak.

Tovább folytatódik a kárpátaljai magyarság megfélemlítésére indított kampány Ukrajnában. Szürte településen a megválasztott magyar nemzetiségű képviselők beiktatásukkor elénekelték a Himnuszt.

A Volodimir Zelenszkij elnököt támogató Nép Szolgája nevű párt parlamenti frakciójának két tagja kezdeményezte a Himnusz-éneklés törvényességének kivizsgálását.

Hétfőn az ukrán titkosszolgálat kommandósai házkutatást tartottak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházában és a szövetség elnökének, Brenzovics Lászlónak az otthonában. A magyar politikus sokáig elérhetetlen volt, még a mobiltelefonját is elvették a kommandósok.

A hivatalos magyarázat szerint a hatóságok államellenes tevékenységre, illetve Ukrajna területi egységének fenyegetésére vonatkozó bizonyítékokat kerestek. Nagy-Magyarországot ábrázoló térképeket, illetve autonómiával foglalkozó kiadványokat foglaltak le.

A történtekről Szijjártó Péter tájékoztatta a NATO-külügyminisztereket.

A külgazdasági és külügyminiszter később azt is közölte, hogy telefonon egyeztetett az EBESZ soros elnöki tisztségét betöltő albán külügyminiszterrel. Azt kérte tőle, hogy az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziója a helyszínen vizsgálja meg a magyar közösséggel szembeni inzultusokat. A megfigyelők a helyszínre utaztak és felvették a kapcsolatot a kárpátaljai magyarok képviselőivel.

Hír TV