2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Kaczynski: A konfliktus gazdasági értelemben már globális

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egy szerdai vidéki gyűlésen.

  • Kaczynski: A konfliktus gazdasági értelemben már globális

Az ukrajnai háború jelenleg „az egyik legsúlyosabb téma” – hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen. „Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább fog terjedni” – jelentette ki Kaczynski, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért.

Hangsúlyozta: a háború nem végződhet Ukrajna vereségével. „Ez Ukrajna, valamint Lengyelország érdeke is” – húzta alá, azt magyarázva, hogy ha Lengyelország „nem is közvetlenül Ukrajna után következik az orosz hódítások terveiben”, a három balti ország (orosz meghódítása) után „biztosan sorra kerülne”. Ukrajna megmaradása az egész demokratikus világ érdeke is – folytatta Kaczynski.

Megjegyezte: eltérő a demokrácia és a szabadság mértéke a különböző (nyugati) országokban. Úgy látta: Lengyelországban „ma több a szabadság, mint a demokratikus országok döntő többségében”, a demokratikus rendszerről általában viszont elmondható: ez a kereszténységnek köszönhetően keletkezett, és „az embernek a leginkább kedvező rendszerről van szó a világ történelmében”.

Kaczynski szerint „nagyon rossz lenne, ha a demokratikus világ veszítene”. Mint fogalmazott: az ukrajnai háború igazából „két világrend közötti indirekt összeütközés”. Lengyelország éppen ezért élenjáró azok között, akik segítenek Ukrajnának, és továbbra is így fog cselekedni – hangsúlyozta Kaczynski.

A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. „Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk” – érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, „de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik”. A lengyel kormány szerint - az ukrajnai háború miatt - állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kilép az Európai Néppártból a KDNP, ha felveszik a Tisza Pártot + videó

Kilép az Európai Néppártból a KDNP, ha felveszik a Tisza Pártot + videó

A Napi aktuális vendége Pócza István a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető többek között ezekről a témákról beszélgetett: agresszívan lökdösődött Manfred Weber munkatársa, amikor a néppárt elnökét akarták kérdezni, kilép az Európai Néppártból a KDNP, ha felveszik a Tisza Pártot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Péntekre virradóra, detonáció történt egy rotterdami építőipari szakiskola bejáratánál, és az elkövetők horogkereszteket és obszcén szavakat festettek az épület homlokzatára – írta pénteken az NlTimes hírportál.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!