2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

„Izraelnek a legnagyobb büntetést kell alkalmaznia”

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte, hogy Izraelben elraboltak és meggyilkoltak egy palesztin fiút. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az amerikai külügyminiszter is arra kérte a feleket, tanúsítsanak önmérsékletet. A palesztin elnök a felelősök megbüntetését követelte, a zsidó állam széles körű vizsgálatot ígér.

A zsidó állam a radikális Hamász 15 célpontját bombázta. Jeruzsálem ezzel válaszolt a palesztin fegyveresek rakétatámadásaira. Az évtizedek óta tartó izraeli–palesztin konfliktus az utóbbi napokban emberrablások és gyilkosságok miatt vált még feszültebbé.

Szerdán Jeruzsálemben egy elrabolt palesztin fiú holttestét találták meg. A gyanú szerint az izraeliek ezzel akarták megbosszulni, hogy palesztinok elraboltak és meggyilkoltak három izraeli tinédzsert. A meggyilkolt palesztin fiú családja szerint a zsidó állam rendőrsége alig segített nekik, amikor jelezték a gyerekük eltűnését.


„Elrabolták. A fiúk üldözőbe vették őket. Ramot irányába mentek a sínek mentén. Az egész út be van kamerázva. A fiúk azonnal elmondták nekünk, és felhívtuk a rendőrséget. Megadtam a telefonszámomat, de egyáltalán nem segítettek” – mondta az elrabolt fiú édesapja.

A zsidó állam széles körű vizsgálatot ígér. „Mindannyian várjuk a vizsgálat eredményét, és nagyon gyors nyomozás folyik. Ez nagyon fájdalmas történet, de nem tudjuk még pontosan, mi történt” – fogalmazott Isaac Herzog izraeli ellenzéki vezető.

A palesztin elnök szerint Izrael a felelős a történtekért, és a felelősök megbüntetését követelte. „Újabb tragédia történt velünk. Telepesek felgyújtottak és megöltek egy fiatal gyereket. Mi tudjuk, kik voltak a rablók: telepesek. Felszólítom az izraeli kormányt, hogy tartsa be a törvényeket. Ha békét akarnak a palesztin néppel, Izraelnek a legnagyobb büntetést kell alkalmaznia az elkövetőkre” – nyilatkozta Mahmúd Abbász.

Washington is elítélte a történteket és arra szólította fel az izraelieket és a palesztinokat, tartózkodjanak a további erőszaktól. „A bosszút elkövetők destabilizálják az amúgy is ingatag és lobbanékony helyzetet” – fogalmazott Josh Earnest fehér házi szóvivő.

Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is önmérsékletre szólította fel a feleket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!