2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Külföld

Izraelben egy hónapos zárlat után megkezdődött a fokozatos nyitás

Izraelben megkezdődött a fokozatos nyitás a koronavírus-járvány miatti egy hónapos zárlat után - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. Több montenegrói településen is bezárják az iskolákat.

  • Izraelben egy hónapos zárlat után megkezdődött a fokozatos nyitás

Reggel megnyitották kapuikat az óvodák, de vannak települések, melyek egy nappal elhalasztották a gyermekek fogadását, mert előbb megvárják az óvónők és a teljes személyzet koronavírus-tesztjeinek eredményeit.

Több településen, köztük Tel-Avivban is csak ötnapos lesz az óvodák nyitva tartása, péntekenként a minél kevesebb gyülekezés érdekében zárva tartanak a gyerekeket hatéves korig fogadó intézmények.

Munkába mehetnek az ügyfélforgalommal nem foglalkozó munkahelyek dolgozói, a vendéglőkben nemcsak házhoz szállítással, hanem elvitelre is lehet majd főzni, és ismét szabad lesz a napfürdőzés és a fürdés a tengerpartokon, akárcsak a nemzeti és természetvédelmi parkok látogatása.

Megszűnik a lakóhelyek elhagyásának ezerméteres korlátozása, és lehet imádkozni a Templomhegyen az Al-Aksza mecsetnél, a Siratófalnál és a Szent Sír-bazilikában, de hogy milyen feltételekkel, az még nem világos, mert ezeknek a szent helyeknek az új szabályozását még nem hozták nyilvánosságra.

Továbbra is érvényben marad a gyülekezési tilalom, zárt helyen csak tíz ember tartózkodhat, nyílt terepen pedig húsz, ami alól kivételt jelentenek a demokratikus alapjog gyakorlásához szükséges tüntetések.

A különösen fertőzött - a fertőzöttségi térképeken pirossal jelölt - városokat szerdáig korlátozott területté nyilvánítják, melyeket elvileg csak munkavégzés miatt és egészségügyi okokból szabad elhagyni. Ebbe a csoportba ultraortodox települések tartoznak, Bné-Berak, Modiin Illit, Beitar Illit, Elad, Rechaszim és Jeruzsálem több vallásos negyede.

A járványügyi szakértők véleménye ellenére ezeken a helyeken is megnyitják az óvodákat, sőt Chajim Kanyevski rabbi a talmud tórákban, a helyi iskolákban is a tanítás megkezdését követelte, noha Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra kérte, hogy továbbra is maradjanak zárva ezek az intézmények.

A Twitteren közzétett videofelvételek szerint ezeken a "piros" helyeken már megindult a tanítás, miközben a kormány tervei szerint az egész országban - a kevésbé fertőzött, "zöld" településeken is - csak a következő nyitási szakaszban, várhatóan két hét múlva, a felsőbb osztályokban pedig sokkal később indítják meg a tanítást, addig távoktatásban tartják a foglalkozásokat.

A kormány tervei szerint a nyitás következő fázisait csak akkor kezdik meg, ha az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma az előre meghatározott mértékűre csökkent, és ha a fertőzési ráta is az előre kijelölt számra esett vissza.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 302 832-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. A teljes zárlat igen hatékonynak bizonyult, a szombaton elvégzett 14 149 teszt alapján csak 395 új fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 33 727 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja, ami közel fele az egy héttel ezelőttinek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2190-en haltak meg Izraelben, jelenleg 1217 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 673-an súlyos állapotban vannak, és 237 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Bezárják az iskolákat több montenegrói településen

Öt montenegrói városban hétfőtől bezárják az iskolákat, az óvodákat és a vendéglátóhelyeket, valamint éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, mert a koronavírus-fertőzöttek száma kritikus méreteket öltött - közölte a montenegrói közegészségügyi intézet vezetője a vasárnapi lapok beszámolója szerint. 

Budván, Ulcinjban, Cetinjében, Kolasinban és Zabljakon a fertőzöttek aránya százezer lakosra nézve meghaladja a nyolcszázat, így szigorú korlátozásokat kell bevezetni - hangoztatta Boban Mugosa, aki hozzátette, hamarosan Podgoricában is kijárási tilalmat vezethetnek be, a fertőzöttek száma ugyanis fokozottan növekszik a fővárosban is.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szombatról vasárnapra 2740-nel nőtt az igazolt fertőzöttek és kilenccel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 227-tel 35 946-ra, Koszovóban 148-cal 16 745-re, Észak-Macedóniában 594-gyel 23 226-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 716-tal 33 547-re emelkedett. Montenegróban 146 új fertőzöttet regisztráltak, de a németországi laboratóriumokból kapott - korábban elküldött leletekből származó - eredményekkel együtt végül további 909-cel 15 427-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 774-re, Észak-Macedóniában hárommal 824-re, Bosznia-Hercegovinában eggyel 989-re, Montenegróban pedig hárommal 231-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Koszovóban az utóbbi napon nem halt bele senki a Covid-19 betegség szövődményeibe, így a halálos áldozatok száma 652 maradt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!