2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Izrael így próbálja megszilárdítani hatalmát?

Megkezdte működését az első izraeli egyetem a megszállt palesztin területen: egy régi főiskolát minősítettek át. Az izraeli kormány szerint oktatáspolitikai döntés született: a zsidó államnak új egyetemekre van szüksége. A döntést azonban a palesztinok mellett az izraeli ellenzék és a nemzetközi közösség is bírálja, mert attól tartanak, hogy a zsidó állam így szilárdítaná meg a hatalmát a törvénytelenül elfoglalt területeken.

A Hír TV által bemutatott felvételeken az egyetemi negyed bejárata látható a ciszjordániai Arielben. A zsidó főiskolát még a 80-as években alapították, a kormány kezdeményezésére minősítették egyetemmé, de a végső döntés a hadseregé volt, hiszen katonáknak kell védeniük a palesztin területen épült intézményt.

– A kormány már 2005-ben elismerte, hogy szükség van legalább két új egyetemre. Egy Galileában, egy pedig a miénk. Aki tiltakozik ez ellen, az politikai és nem akadémiai okokból teszi ezt – mondta az Arieli egyetem elnöke.

Az egyetem a megszállt Ciszjordánia közepén található. A diákok kivétel nélkül örültek a hírnek, hiszen a kormánydöntéssel nőtt a diplomájuk értéke.

A bírálók szerint Izrael a főiskola egyetemmé minősítésével a hatalmát próbálja megszilárdítani Ciszjordániában, holott a megszállás az ENSZ szerint törvénytelen.

– A nemzetközi törvények és a genfi egyezmény alapján már a főiskola üzemeltetése is törvénytelen. Nemcsak a megszállás ellenkezik a jogszabályokkal, hanem az is, hogy embereket költöztetnek a megszállt területre, hogy így annektálják a földeket – jelentette ki Bassel Mansour nemzetközi jogász.

Benjámin Netanjahu jobboldali kormánya december elején jelentette be, hogy újrakezdi a megszállt területeken lévő zsidó telepek bővítését is. Hatezer új házat építenek jövőre. Izrael az után hozta meg a döntést, hogy a palesztinokat megfigyelő országgá minősítették az ENSZ-ben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!