2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Ismét kövekkel dobálták meg a rendőröket a migránsok a görög-török határnál

2020. március 2., hétfő 09:59

Magyarország megvédte és megvédi határait - fogalmazott közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett görög kollégájával. Szijjártó Péter szerint hazánk továbbra sem fog egyetlen migránst sem beengedni az országba. Közben a görög török határon továbbra is pattanásig feszült a helyzet. Több száz migráns ismét kövekkel támadt a határőrökre. A görög átkelőknél maximálisra emelték a készültséget.

A migránsok ismét kövekkel és palackokkal dobálták a rendőröket Kasztaniesz város határátkelőjénél. A feldühödött illegális bevándorlók egy csoportja meghajlította a kerítést és tüzeket gyújtott. A görög rendőrség és a hadsereg könnygázzal és hanggránátokkal igyekszik megfékezni a tömeget.

Az ENSZ adatai szerint péntek óta 15 ezer menedékkérő zsúfolódott össze a török-görög átkelőnél, hogy bármi áron átjusson az Európai Unióba.

A migránsok nem ismernek lehetetlent. Volt olyan bevándorló, aki az Evrosz folyón keresztül próbált meg átkelni.

Az athéni kormány a kialakult helyzet miatt rendkívüli tanácskozást tartott.

Gyorsított eljárásban 3 és fél év börtönre ítéltek Görögországban 66 határsértőt. Ez volt az első alkalom, hogy a migránsokat ilyen gyors eljárásban letöltendő szabadságvesztéssel sújtották.

Az EU-s határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy tovább erősödik a migrációs nyomás a következő napokban a görög-török határon.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő menekülteket, és megnyitja a határokat előttük.

A feszültség nő a tengeri szakaszon is. Leszboszon a lakosok is védik a határt, nem engedték kikötni az egyik migránshajót és dulakodásba keveredtek a migránsokat segítő aktivistákkal is.

Magyarország megvédte és megvédi határait - így reagált a külgazdasági és külügyminiszter Facebookon közzétett bejegyzésében, miután egyeztetett görög kollégájával. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: hazánk nem fog beengedni egyetlen illegális bevándorlót sem.

HírTV