2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Több tízezer migráns gyülekezik a török-görög határon

Már Észak-Macedóniában is feltűntek azok a migránsok, akik Törökországból jutottak át Görögország területére szombaton. A helyi média jelentése szerint az illegális bevándorlók a szerb határ felé gyalogolnak csoportokban. Közben a török-görög határon újabb tízezrek gyülekeznek. Az tervezik, hogy áttörnek Görögországba, mivel Recep Tayyip Erdogan elnök bejelentése alapján a török határőrök és rendőrök már nem tartják őket vissza.

  • Több tízezer migráns gyülekezik a török-görög határon

A nyugat-balkáni államokban eddig is több tízezer illegális migráns tartózkodott, akik csak a hatósági ellenőrzések miatt nem tudtak eljutni Nyugat-Európába, mindenekelőtt Németországba. Számuk a hétvégén több tízezerrel növekedhetett, mivel Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken bejelentette, hogy nem tartja vissza erővel az Európai Unióba tartó migránsokat. A hírre több tízezren vonultak a görög határra, amin sokan át is jutottak, mert a görög határőrök és rendőrök könnygázzal, villanó és hanggránáttal sem tudták visszatartani őket. Ezeknek a migránsoknak egy része már Észak-Macedóniában van a skopjei média közlése szerint. Csoportokban vonulnak a szerb határ felé, a céljuk pedig Németország.

A határhoz pedig újabb migránsok érkeznek, csak Kasztaniesz város határátkelőjénél 7 ezren gyülekeznek. A helyeik azt követelik az athéni kormánytól, hogy védje meg őket, ezért még több katonát vezényeljen hozzájuk.

"Nem adjuk fel, ragaszkodunk hozzá, hogy átjussunk a határon, ami Isten akarata. Itt már nem élhetünk tovább, semmi fizetségért dolgozunk, az élet céltalan számunkra"

- közölte egy 20 éves szír menekült, Mohammed Ali Bilal a határon. Törökországban 3,5 – 4 millió közé becsülik a főleg szíriai, de részben iraki, iráni, afgán, pakisztáni, észak-afrikai migránsok számát, akik Nyugat-Európába karnak eljutni.

A tömeges menekülthullám fellángolásának közvetlen oka a szíriai háború utolsó felvonása, az Idlib tartomány megszerzéséért indított offenzíva. Recep Tayyip Erdogan elnök több ezer katonát vezényelt Szíriába, hogy akadályozza meg a szíriai hadsereget az utolsó lázadók ellenőrizte tartomány, elfoglalásában. A török katonák a dzsihadista csoportok fegyvereseivel együtt harcolnak, így a szír hadsereg bombázása során 33 török katona is meghalt meg. Mivel Erdogan szíriai akcióját sem az Európai Unió, sem a NATO nem támogatja, az elnök úgy döntött, hogy Európára szabadítja a következményeket. Tette ezt annak ellenére, hogy a menekültek visszatartására ígéretet tett az Európai Unióval 2016-ban kötött szerződésben, amiért Brüsszeltől több milliárd eurót is kap.

A bevándorlás pártján áll Demszky Gábor

Tömegesen özönlenek a határra a migránsok Törökországban

Migránscsoportok bukkantak fel Észak-Macedóniában

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!